L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, critica les "llacunes" en què es va basar el jutge Fernando Andreu per imposar-li una fiança civil solidària de 800 milions d'euros, i alhora l'adverteix que la seva "lesiva" decisió pot provocar un "mal" molt superior al que ha pretès evitar.

En el recurs de 75 folis que ha interposat contra el jutge, Rato fa referència a una decisió que el jutge va prendre el passat 13 de febrer de manera, diu, "prematura", en un acte ple d'"espais i llacunes" i "essent perfectament conscient que encara queda molt camí per recórrer" en el cas Bankia.

L'exvicepresident del Govern, que no arriba a entendre per què va fixar aquesta quantia només per a ell i els exconsellers Francisco Verdú, José Manuel Fernández Norniella i José Luis Olivas, a més de Bankia i la seva matriu, BFA, li recrimina que hagi fet "una mera estimació, provisional i no suportada en bases sòlides "per ordenar aquesta lesiva mesura".

Rato també critica que Andreu ho faci reconeixent que el suposat perjudici causat als accionistes que van comprar títols de Bankia a l'OPS "és de molt difícil quantificació", malgrat la qual cosa va multiplicar per 25 la xifra que van reclamar els perjudicats personats en la causa, que ascendia només fins als 33 milions. "La indeterminació del suposat perjudici econòmic que pot ser objecte de reclamació, reconeguda obertament pel Jutjat Instructor, impedeix completament l'establiment d'un fiançament cautelar", subratlla.

Segons el parer de Rato, la solvència de BFA i Bankia suposa que no hi hagi cap risc que, en cas que es declarin responsabilitats civils, no pugui afrontar-les. "És senzillament inconcebible", apunta l'expresident de Bankia sobre l'acte del jutge.