Acord entre empresa i treballadors d'A.J. Ruz de Sils per desconvocar la vaga que fa ja quatre mesos que dura. Les dues parts van arribar a un principi d'entesa que passa per pactar un conveni col·lectiu -fins ara inexistent-, retirar les sancions que la direcció ha interposat durant l'aturada i readmetre un treballador a qui van acomiadar. El preacord es va assolir durant una reunió a Girona, amb mediació de la Generalitat, i on l'empresa finalment va accedir a negociar amb els vaguistes. A la tarda, una assemblea de treballadors el va ratificar. L'aturada a A.J. Ruz, que fa recollida de residus, va començar el 17 d'octubre. Per desbloquejar el conflicte, el sindicat CCOO subratlla que han calgut sentències judicials i també multes per part de la Inspecció de Treball.

La vaga a l'empresa de recollida de residus A.J. Ruz de Sils, que es va iniciar fa 132 dies, s'acabarà aquesta setmana. Dilluns, tota la plantilla tornarà a la feina.

Durant aquests gairebé quatre mesos, els treballadors s'han mantingut ferms en la seva reivindicació. La protesta va començar després que A.J. Ruz fes fora un treballador, però això només va ser la gota que va fer vessar el got. Abans, asseguraven els vaguistes, ja havien passat temps patint jornades maratonianes (de fins a 68 hores setmanals) i cobrant salaris minsos.

Al llarg de la vaga, la plantilla ha muntat un campament al polígon de Sils -on hi ha la seu d'A.J. Ruz- i ha fet diverses manifestacions (tant al mateix poble com a Girona). A més, també han dut l'empresa als jutjats per vulneració del dret de vaga i l'han denunciada davant la Inspecció de Treball.

Ahir, després d'una reunió a la Delegació del Govern, on per primer cop la direcció s'ha avingut a negociar, ha arribat el preacord. A canvi que la plantilla desconvoqués la vaga, l'empresa s'ha compromès per escrit a no adoptar cap represàlia i a obrir un termini de sis mesos per negociar un conveni col·lectiu. Fins ara, no n'hi havia.

A més, A.J. Ruz també readmetrà immediatament el treballador a qui va fer fora un cop ja havia començat la vaga (l'altre està pendent de judici). A aquest empleat, a qui es mantindrà l'antiguitat, se li ?substituirà l'acomiadament per 30 dies de sanció.

L'acord també fixa el compromís de l'empresa de no fer fora ningú durant el temps que es negociï el nou conveni. I que, en cas que hi hagués un acomiadament improcedent, seria el mateix treballador qui podrà escollir entre la readmissió o el pagament de la indemnització.

Ara, un cop ratificat el preacord i desconvocada la vaga, els treballadors tornaran a la feina a partir del dilluns vinent. La plantilla d'A.J. Ruz i el sindicat CCOO van valorar positivament haver desencallat el conflicte. Això sí, també lamenten que "la continuada actitud de l'empresa durant els 131 dies de vaga ha suposat un patiment desmesurat" dels treballadors.

Falta per veure què passarà amb els ajuntaments -com el de Palamós- que havien anunciat que rescindirienn el contracte o tornarien a treure la concessió a concurs a causa de l'actitud de la companyia. Ahir mateix, ERC va demanar al Consell Comarcal del Baix Empordà que iniciés un expedient informatiu per investigar l'empresa, demanant que, "vist que no s'ha respectat el dret a vaga dels treballadors, es paralitzi de forma cautelar qualsevol relació contractual que es pugui tenir amb l'empresa".