Les comarques gironines concentren la major part de les suredes que hi ha a Catalunya, però la seva explotació per destinar-la a la indústria surera ha deixat de ser rendible, en part per l'anomenat corc del suro. Es tracta d'un petit coleòpter que danya el suro -que no es pot aprofitar per fer taps- i que s'ha expandit molt en l'última dècada, fins al punt que ja afecta més del 50% de les alzines sureres. El canvi climàtic i l'elevada densitat d'arbres en les suredes catalanes són alguns dels motius que han afavorit l'expansió del corc del suro.

Un programa finançat per la Unió Europea amb participació de la Generalitat i el sector privat intentarà mitigar els efectes de la plaga.

Projecte de quatre anys

Aquesta setmana s'ha presentat el programa europeu Life Environment Policy and Governance - 2013 de gestió integral de les sureres per a la seva adaptació al canvi climàtic.

El projecte es desenvoluparà al llarg de 4 anys, durant els quals s'emprendran un total de 28 accions, agrupades en 5 blocs diferents: preparatòries, d'implementació, de seguiment, de comunicació i difusió i de gestió.

A banda, el Departament d'Agricultura destaca que "es durà a terme una acció per elaborar les eines de gestió essencials per integrar aquesta adaptació al canvi climàtic en la política forestal i la normativa del subsector surer català, a fi d'assegurar-ne la implementació futura a una escala major".