Les entitats financeres van concedir l'any passat 3.991 préstecs hipotecaris a Girona per comprar habitatges. Suposa un nou mínim de la sèrie històrica iniciada l'any 2003 i confirma que cada vegada més, els compradors paguen el seu pis sense necessitat d'endeutar-se. De fet, a Girona es van tancar l'any passat 7.455 vendes d'habitatge, fet que indica que només el 47% de les operacions va fer-se sense hipoteca.

Girona es desemarca de la tendència experimentada pel mercat hipotecari a Catalunya i Espanya, que va tornar a créixer per primer cop en quatre anys. En el cas de les comarques gironines, el nombre de préstecs amb garantia hipotecària sobre habitatge va baixar un 8% anual, mentre que a Catalunya creix un 0,7% i a tot l'Estat un 1,6%.

No obstant, el capital mitjà dels crèdits concedits a Girona creix. En cada operació tancada al 2014, es van prestar, de mitjana, 105.143 euros, un 4% més que l'any any anterior. La xifra és molt superior a les mitjanes concedides a Tarragona i Lleida -no arriben als 90.000 euros-, però queda per sota la de Barcelona, on el préstec mitjà es va enfilar fins als 121.727 euros.

En base a les dades d'Espanya, el cap d'estudis de pisos.com, Manuel Gandarias assenyalava ahir que "tot sembla indicar que el mercat hipotecari es reactiva a bon pas", ressaltant que l'augment en l'import mitjà de les hipoteques és símptoma que "la banca ha recuperat el paper financer" que des de l'àmbit immobiliari se li demanava.

Menys optimistes es mostraven des Fotocasa.es, explicant que la concessió d'hipoteques segueix sent "molt limitada" perquè les entitats financeres busquen un perfil de client molt solvent. No obstant, confien que durant 2015 la situació es consolidarà com a conseqüència de les polítiques engegades pel BCE i les millors perspectives de l'economia espanyola.

L'euríbor, en mínims

D'altra banda, l'euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat per al càlcul d'hipoteques, tancarà el mes de febrer en el 0,25%, la taxa més baixa de la seva història i per segon mes consecutiu per sota del 0,3%, i abaratirà les hipoteques contractades fa un any en uns 155 euros a l'any.

En els últims dotze mesos, l'euríbor ha perdut prop de tres dècimes, ja que ha passat del 0,549% al 0,25% amb la qual cosa tancarà el mes, mancant una sessió perquè conclogui febrer.

Per això, per a una hipoteca contractada fa un any, al febrer de 2014, d'uns 100.000 euros i un termini d'amortització de 25 anys, la quota passarà de 356,81 a 343,89 euros, un descompte de gairebé tretze euros mensuals o 155 a ?l'any.