El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret que augmenta la protecció als col·lectius més vulnerables, que quedarien així exclosos de les clàusules sòl dels préstecs hipotecaris, i ha prorrogat fins al 2017 la suspensió de desnonaments que vencia al maig d'aquest any.

El decret llei de Mecanisme de Segona Oportunitat i reducció de càrregues financeres contempla que s'elevi el límit anual de renda per acollir-se al Codi de Bones Pràctiques per a deutors hipotecaris, que passaria de 19.170 a 22.365 euros el 2015.

Protegir el deutor de bona fe

El ministre d'Economia, Luis De Guindos, va explicar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que es tracta de donar una segona oportunitat als deutors de bona fe, un procés que ha estat possible perquè la situació de l'economia espanyola ha canviat.

La nova normativa permetrà mitjançant un procés concursal l'exoneració de tots els deutes d'empreses i particulars, encara que no es cobreixin amb la totalitat dels béns. L'objectiu és conciliar interessos de creditors i deutors mitjançant uns procediments amb garanties que permetin afrontar el pagament dels deutes de forma ordenada, a través d'acords extrajudicials amb mediadors que seran notaris o les pròpies cambres de comerç. Durant el termini d'aquestes negociacions se suspenen les execucions de béns necessaris per a l'activitat, inclòs l'habitatge habitual. No obstant , el Govern va dir que no quedaran exonerades els deutes registrats amb l'Administració Pública en entendre que els crèdits públics "són de tots davant del deutor".