Bankia va guanyar 747 milions d'euros el 2014, un 83% més que un any abans, després d'apartar-ne 312 per si ha d'indemnitzar petits accionistes que van participar en la seva sortida a borsa, cosa que podria acabar costant-li al grup 780 milions. Aquesta és la suma total dels diners que ha reservat Bankia i la seva matriu BFA, participada íntegrament per l'Estat i que assumeix el gruix del cost benvolgut de les possibles indemnitzacions, segons el repartiment final adoptat després de diverses setmanes de tensions.

En roda de premsa, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va reconèixer públicament que hi ha hagut diferents sensibilitats "institucionals" i "confrontació d'opinions", però defensa que es tractava de "discussions lleials i legítimes".

Al final s'ha imposat la fórmula defensada pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, que era la que agradava a Goirigolzarri, perquè, si Bankia assumeix la part més petita de la factura, el valor hauria de pujar en borsa i això beneficia "tothom".

Cada deu cèntims d'euro que avança l'acció de Bankia, el seu valor augmenta en 1.151 milions i això suposa 714 milions més per al contribuent per la participació de l'Estat en l'entitat, va posar com a exemple Goirigolzarri.

Minuts abans, el banquer havia fet un lleig a aquells que no s'alegraven que a Bankia li vagi bé i valgui més en borsa, la qual cosa facilita el camí per retornar les multimilionàries ajudes que va rebre.

El banquer també va lamentar que la imatge de Bankia es vegi contínuament esquitxada per fets del passat, com les targetes opaques de Caja Madrid, quan l'equip actual va ser precisament el que les va descobrir i mai va dubtar a denunciar els fets.

I aquí no queda la història, perquè en tot aquest embolic hi ha també la sortida a borsa de Bankia que investiga l'Audiència Nacional i les reclamacions d'accionistes, en les quals s'espera que no hi hagi grans inversors, segons el conseller delegat, José Sevilla.

Enfocats en el negoci

Mentrestant, en el grup insisteixen que els seus resultats milloren i no els preocupa l'any electoral; el focus està posat en el negoci, que va permetre que el 2014 el marge d'interessos arribés a 2.927 milions i els ingressos típics bancaris, a 3.875 milions.

Així, el marge brut va augmentar un 15,1% fins a 4.009 milions, mentre les despeses d'explotació es van reduir un 8,3%, fins a 1.586 milions. Fruit d'aquesta combinació de més ingressos i menys despeses, abans de provisions va guanyar 2.267 milions, un 43,8% més.

El crèdit va caure un 5,4%, a pesar que Bankia va concedir nou finançament a autònoms, pimes i empreses per import de 12.000 milions l'any 2014, mentre que la captació de dipòsits de clients i recursos fora de balanç va ascendir a 7.225 milions.

El resultat net del grup va ser de 418 milions, un 80,8 % menys que el 2013, quan va incloure 1.795 milions només pel bescanvi de preferents i deute subordinat.

Amb aquestes dades, el banc podrà proposar el pagament d'un dividend en efectiu d'1,75 cèntims d'euros, que permetrà a l'Estat ingressar 126 milions i a Goirigolzarri rebre una retribució per les accions que va comprar després de la seva arribada al grup.

El 2014, el president i el seu número dos van tornar a guanyar cadascun mig milió d'euros, el màxim que els permet la llei.