Quan els ministres de finances de l'eurozona van collar Grècia en les negociacions del divendres passat, l'habitual braç executor del grup, Wolfgang Schaeuble d'Alemanya, va ser eclipsat pel ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos d'Espanya, segons dues persones amb coneixement directe de les converses citades per l'agència Bloomgerg.

De Guindos va adoptar l'actitud més dura cap al ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, en tant que el bloc el va obligar a adherir-se als termes del rescat existent del país per poder ?seguir accedint al finançament oficial, van dir les fonts, que van demananr no ser citades atès que les converses van ser privades.

Van afegir que De Guindos, aixecant per moments la veu, va increpar amb vehemència Varufakis en la reunió del divendres, dient-li que ha de guanyar la confiança dels seus homòlegs de l'eurozona i aprendre com es tira endavant la política en l'àmbit europeu.

De Guindos és candidat per reemplaçar Jeroen Dijsselbloem d'Holanda com a cap del grup de ministres de Finances de l'eurozona quan aquest any expiri el mandat de l'holandès.

Segons apunta Bloomberg, un dels motius que hauria pogut portar De Guindos a adoptar aquesta actitud tan bel·ligerant és que el govern espanyol és ?particularment sensible a ?l'evolució del govern de Syriza a Grècia per l'auge de Podem. "Una ?victòria per a Varufakis hauria enfortit l'argument esgrimit per Podem que Rajoy es va equivocar en imposar l'austeritat a Espanya", assenyala l'agència de notícies.

Ahir mateix, De Guindos insistia que l'acord de divendres a Brussel·les "mostra que no existeixen dreceres, i que no hi ha possibilitat d'alternatives a les regles comunes, que es respectaran".