D

iuen que els economistes són molt bons a l'hora d'explicar el passat, però que la majoria erren quan han de preveure el futur. La sentència va fer fortuna durant la crisi que es va iniciar el 2008 i que pocs van pronosticar. L'escola de negocis Esade, constata que les previsions i la realitat, sovint, s'assemblen poc.

Vint-i-quatre centres de pronòstic van errar de molt la previsió de creixement de l'economia espanyola per al 2014, segons l'informe de balanç realitzat per "Diana Esade", que avalua les previsions que fan els principals centres de prospecció econòmica sobre l'economia espanyola. Agafant les dades publicades a la tardor del 2013, les previsions d'aquests 24 centres donaven una mitjana de creixement del 0,7% per a l'economia espanyola quan en realitat el creixement ha estat de l'1,4%, el doble d'aquestes previsions.

Les dades indiquen que el Centre d'Estudis d'Economia de Madrid (CEEM) de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid ha estat el centre de prospecció que més s'ha aproximat a la dada real, tot i tres dècimes per sota al situar la previsió en l'1,1%. Qui més lluny va quedar va ser l'FMI, que fixava una previsió de creixement del 0%. El BBVA va fixar un creixement del 0,9%, mentre que el Govern espanyol el fixava en el 0,5% i el Banc d'Espanya el 0,6%. La Comissió Europea preveia el 0,9%.

En el cas de l'evolució de la taxa d'atur, les previsions dels 24 centres privats i institucions estatal i internacionals també van fallar de manera estrepitosa. De mitjana, van fixar una taxa d'atur el quart trimestre del 2014 del 26,1% quan en realitat l'any va tancar amb una taxa d'atur del 23,7%.