El propietari de l'antiga tèxtil Grober declara al jutjat imputat per la querella criminal interposada per la plantilla

Girona (ACN).- El conflicte pel tancament de l'antiga tèxtil Grober s'ha traslladat a l'àmbit penal. L'administrador de l'empresa, Lluís Carbonell, ha declarat als jutjats com a imputat arran de la querella criminal interposada per la plantilla. Se l'acusa d'associació indeguda i de delicte societari per haver dut a terme una comptabilitat paral·lela. Carbonell, per mitjà del seu advocat Pablo Sanz, nega totes les acusacions. Mentrestant, la liquidació de la tèxtil tira endavant. S'estan valorant tant la maquinària com les propietats de Grober, que arrossega un passiu que puja a 7 MEUR. L'advocat confia que la liquidació permeti cobrir els deutes amb els creditors i també pagar les indemnitzacions a la plantilla.

La querella que la plantilla de l'antiga tèxtil va presentar contra l'administrador acusa Carbonell d'apropiació indeguda, administració deslleial i d'un delicte societari. Els treballadors sostenen que, entre els anys 2010 i 2013, Carbonell hauria dut una comptabilitat paral·lela, i no hauria declarat part dels ingressos de la Grober, situada a Bescanó (Gironès). En total, la plantilla calcula que s'estaria parlant d'1 MEUR.

El Jutjat d'Instrucció 1 de Girona, on ha anat a parar el cas, va admetre la querella penal a tràmit i l'ha començada a investigar. Avui ha citat a declarar Lluís Carbonell com a imputat. L'administrador no ha volgut fer declaracions als mitjans, però per mitjà del seu advocat, sí que ha negat els càrrecs.

"La querella no té cap mena de fonament; hi havia assessors externs i auditors que en fiscalitzaven els comptes i, a més, d'ençà del 2007, un sindicat bancari també revisava els números any rere any", ha explicat Pablo Sanz. L'advocat assegura que en cap d'aquestes auditories es va detectar l'existència d'una comptabilitat B i també es pregunta com és que la querella ha arribat ara als jutjats. "Es fa estrany, si els treballadors ho sabien des del 2010, que ho hagin donat a conèixer quan ha esclatat el conflicte laboral", ha precisat l'advocat.

Els treballadors ja van posar de relleu l'existència d'una suposada comptabilitat paral·lela quan van anar al Jutjat Social per demanar que se'ls rescindissin els contractes. Aleshores, la sentència -que va sortir a finals de juliol- va desestimar, per falta de proves, que l'administrador de la Grober hagués desviat part dels ingressos de la tèxtil.

La plantilla assegura, però, que ara aportaran documentació i testimonis que evidencien que a la tèxtil s'hi feia doble comptabilitat. A més, els treballadors també han avançat que ampliaran la querella criminal, perquè han descobert que al setembre -un cop l'empresa ja estava tancada- l'administrador va cedir a uns familiars els drets d'explotació de la central hidroelèctrica que abastia d'energia les màquines.

La liquidació tira endavant

En paral·lel a la querella criminal, el conflicte obert pel tancament de la Grober també segueix el seu curs al Jutjat Mercantil. Després que Carbonell demanés la liquidació de l'empresa, el jutjat ja ha nomenat els administradors concursals que s'encarregaran de tirar endavant el procés.

De moment, s'està fent un inventari de tota la maquinària i les propietats de la tèxtil (que no només tenia fàbrica a Bescanó, sinó també seu a Mèxic). L'objectiu és veure quin valor tenen per poder-ho vendre i, amb els ingressos, cobrir el deute que arrossega la Grober.

D'entrada, això sí que ha permès que els treballadors deixin de fer guàrdia davant la fàbrica per impedir que se n'emportin la maquinària. Arran de la liquidació s'ha posat un vigilant privat a la Grober les 24 hores del dia, i la plantilla va abandonar ahir mateix els torns de guàrdia. En total, s'hi han estat 6 mesos i tres dies.

L'antiga tèxtil de Bescanó arrossega uns deutes que pugen a 7 MEUR (derivats de crèdits amb bancs i operacions comercials). L'advocat de la Grober explica que tant la maquinària com la resta de propietats poden arribar a vendre's per una quantitat d'entre 9 i 10 MEUR, cosa que permetria cobrir el passiu que acumula la tèxtil.

"Hi ha un volum important de maquinària que es pot vendre, i que faria factible poder arribar a liquidar gran part del deute; i dins el que s'ha de pagar, evidentment, hi ha les indemnitzacions a la plantilla", ha concretat Pablo Sanz. Quan va tancar portes, la Grober tenia 87 treballadors; d'aquests, només una desena han trobat feina. La resta, després que el jutjat concedís l'extinció dels contractes, cobren de l'atur.