Tots saben de la seva existència, alguns els hauran vist, altres els hauran tingut, algun fins n'hi haurà fabricat ... El cas és que els bitllets falsos són una realitat més de l'economia. El que no tothom sap és com actuar si es troba davant d'un paper moneda fraudulent, què fer si l'han colat un d'aquests o com identificar-los.

El primer que has de saber és que si el bitllet o moneda que tens són falses, no són canviables. És a dir, que perd el seu valor i no recuperaràs res. Sona malament, però pitjor pot ser intentar 'colar-lo' en algun lloc o a algú, perquè suposa un delicte (si excedeix de 400 euros) o en una falta (si és igual o no passa de 400 euros), tot i que "desconeguis 'que és fals.

Com indentificar-los

No et preocupis si mai has hagut de comprovar un bitllet, no cal ser cap expert, i el Ministeri de l'Interior dóna una sèrie de consells que et poden ajudar:

-Toca: Palpa la impressió "en relleu". L'especial procés d'impressió utilitzat dota als bitllets d'un tacte inconfusible.

Les inicials del Banc Central Europeu (BCE), les xifres que indiquen el valor del bitllet i els motius de finestres i portes són aspres al tacte, encara que convé tenir en compte que el pas del temps i l'ús poden restar eficàcia a aquestes característiques.

-Mira'l: Observa el bitllet a contrallum. Així, veuràs la marca d'aigua, el fil de seguretat i el motiu de coincidència, elements perceptibles per les dues cares del bitllet.

-Gira'l: Mou el bitllet per veure les seves dues parts. A l'anvers dels bitllets de menor valor, es pot veure la imatge canviant de la banda hologràfica, i al revers, la brillantor de la banda iridescent. En els de valor més elevat, en l'anvers s'aprecia l'holograma, i al revers, la tinta que canvia de color.

-Comprova'l: Comprova tots els elements de seguretat per estar segur que el bitllet és autèntic.

Com actuar amb un bitllet fals?

Si et trobes davant d'un bitllet o una moneda que saps que és fals no l'acceptis, però tracta, si fos possible, de retenir-lo. Segons el Banc d'Espanya, si creus que tens un bitllet o una moneda sospitosos de falsedat, pots acudir a la teva entitat de crèdit o a qualsevol centre del Banc d'Espanya on se t'informarà, normalment a l'acte, sobre la legitimitat o no del bitllet o moneda.

Si hi hagués dubtes i cal procedir a una anàlisi detallada, se't retindria i, en un termini màxim de tres setmanes, se't comunicarà el resultat del peritatge per correu. El nostre consell és que demanis un justificant d'aquesta operació per si resulta que tenies un original entre mans.

També pots enviar el bitllet o moneda presumptament fals per correu certificat (juntament amb el justificant d'enviament proporcionat pel Formulari web) a la següent adreça: Banc d'Espanya. Departament d'Emissió i Caixa. Centre Nacional d'Anàlisi. C / Alcalá, 48. 28014 Madrid

El Banc d'Espanya et lliurarà un rebut de la recepció dels bitllets. En el cas de presentar conjuntament bitllets i monedes presumptament falsos s'han d'utilitzar dos formularis, un per bitllets i un altre per monedes.