El director d'Administracions Públiques de Catalunya a Telefónica, Marinao Yagüez, va admetre ahir que la companyia ha deixat en standby les seves previsions de desplegament de la fibra òptica a les comarques gironines a l'espera que es concreti el nou marc regulador estatal. Yagüez, en una conferència a l'espai Armengol de Vilajuïga, va deixar clar que si la CNMC obliga els operadors a compartir les seves xarxes, Telefónica reduirà un 35% el desplegament previst. Actualment, el 40% de les llars gironines estan connectades a la fibra òptica, per un 55% del conjunt de Catalunya, i la previsió de la companyia era arribar al 49% a finals de 2015 i al 100% a finals de l'any vinent.

La jornada va comptar amb quatre representants d'administracions públiques i empreses privades que, a trets generals, van deixar clar que "és molt difícil que la fibra òptica arribi a tot el territori". Una afirmació que es va justificar pel fet que la inversió que requereix la seva instal·lació "és molt difícil de rendibilitzar" perquè actualment només un 3% dels usuaris d'Internet demanda la capacitat que ofereix la fibra òptica.

El director d'Administracions Públiques de Catalunya a Telefónica, Marinao Yagüez, va apuntar que actualment a Catalunya el 55% de les llars ja estan connectades per fibra òptica, un 40% en el cas de les comarques gironines, però que d'aquestes, només el 18% han contractat el servei, un fet, ha afegit, "que preocupa molt a la companyia". "Estem construint autopistes per circular-hi en carro", va reblar.

Deixant de banda el problema de la demanda, Yagüez va assegurar que la voluntat de Telefónica és potenciar el desplegament de la fibra òptica i del 4G tant a les comarques gironines, una zona, ha reconegut, amb molts problemes d'accés a Internet. En aquest sentit, ha assegurat que l'objectiu de la companyia és tenir connectades el 49% de les llars gironines a la fibra òptica a finals de 2015 i arribar al 100% a finals del 2016.

Un plans de desplegament però que es podrien veure ajornats si la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMV) tira endavant el nou marc regulador que obligaria les operadores a compartir la seva xarxa amb la competència. Yagüez va reconèixer que els plans de la companyia actualment estan aturats a l'espera del que decideixi el regulador estatal. Tot i que ha assegurat que la companyia ja ha reduït un 35% del desplegament previst al conjunt de l'estat espanyol, no va voler quantificar l'afectació a les comarques gironines.

No obsntat, un informe intern revelat per El País, posava de relleu que l'operadora ha decidit frenar o suspendre part de les seves inversions en cinc municipis gironins en els que tenia previst desplegar la infraestructura al llarg dels propers mesos. Es tracta de l'Escala, Roses, Palafrugell, Torroella de Montgrí i Santa Coloma de Farners, poblacions en les que resideixen més de 75.000 persones.

Yagüez va deixar ahir clar que si la CNMV aprova el marc regulador s'estaria posant "en risc" totes les inversions previstes, no només les de Telefónica, i més de 10.000 llocs de treball com han reconegut, ha recordat, els sindicats i altre operadors afectats.

Durant la jornada, els diferents intervinents van assegurar que tot i els problemes de desplegament de la fibra òptica, territoris com ara les comarques gironines amb crònics problemes de connexió en molts dels seus municipis, disposen de moltes alternatives per garantir la connexió a Internet. Així, per exemple, han destacat el desplegament del 4G, que ja ofereix cobertura al 85% de les comarques gironines, i altres solucions que ofereixen petits operadors com fer arribar amb repetidors la senyal a zones amb problemes de cobertura.

Inquietud dels empresaris

En el torn de preguntes, el president de la FOEG, Ernest Plana, ha alertat que moltes empreses que es volen establir a l'Alt Empordà i al conjunt de la demarcació veuen amb preocupació el fet que la fibra òptica no arribi a tot el territori. En aquest sentit, Plana ha posat l'exemple del polígon industrial de Vilamalla pel que s'han interessat diverses empreses per instal·lar-hi industries i que no disposa de connexió per fibra òptica.

Els ponents i, especialment, Mariano Yagüez, van assegurar que qualsevol empresa pot tenir connexió per fibra òptica si ho sol·licita i "està disposada a pagar el cost de la instal·lació" més enllà que a la zona on està radicada s'hagi fet arribar prèviament la fibra.