L'or de Moscou seguirà segrestat però el diner rus està enamorat de la costa gironina i els seus polítics. La caiguda en desgràcia de la Banca Privada d'Andorra (BPA) i la seva filial espanyola, Banco Madrid, en torna a donar bon testimoni. El suposat mafiós Andrei Petrov -detingut a Lloret de Mar el 2013 en l'operació Clotilde- ha tornat a l'escena mediàtica després que el seu nom figuri en l'informe que la Xarxa Contra els Delictes Financers (FinCen) del Departament del Tresor dels EUA va emetre a principis de març per bloquejar el banc davant la sospita que es dedicava a blanquejar diners de la màfia russa.

El FinCen especifica que entre el 2011 i el febrer de 2013, el suposat cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, comptava amb els serveis d'un alt càrrec del BPA que li facilitava les operacions econòmiques de blanqueig i que fins i tot s'ocupava que pogués aconseguir línies de crèdit amb bancs espanyols sense aixecar sospites. El servei d'informació de la Guàrdia Civil considera que en aquest temps Petrov ha pogut convertir en legals 56 milions d'euros procedents d'activitats delictives vinculades al principal sindicat del crim de Rússia -Solntsevskaya Bratva- darrere del qual es trobarien dos dels mafiosos més perillosos del món: el rus Sergei Mikhailov, Mikhai, que dirigeix Solntsevskaya, i l'ucraïnès Semion Mogilevitx, batejat per l'FBI com el "cap de caps" de les organitzacions criminals russes.

Però qui és Andrei Petrov? En l'àmbit mafiós no deixa de ser un subaltern que fa d'home de palla de l'empresari rus Víktor Kanaikin -vinculat a Mogilevitx i Mikhailov a través de l'empresa Aircraft Galery, radicada a Bratislava- i qui li gestiona l'entramat societari que té a Espanya, el qual es nodreix amb capital procedent de paradisos fiscals com Andorra, Seychelles, Xipre, Illes Marshall o Illes Verges Britàniques que acaba invertit en fons immobiliaris o productes financers.

Petrov tenia l'encàrrec de blanquejar capital a Espanya a través de les empreses Development Diagnostic Company (DDC) i Vikser Finkas Management -propietat de Kanaikin en un 98%- a través de les quals també subornava polítics locals per aconseguir tractes de favor, com per exemple la rebaixa de 133.754 euros en l'impost de construcció del centre comercial que DDC va aixecar a l'antiga plaça de braus de Lloret. Aquesta maniobra pot comportar fins a dos any i mig de presó, una multa de 831.000 euros i una inhabilitació de 10 anys a l'exalcalde de Lloret i actual diputat al Parlament de Catalunya, Xavier Crespo (CiU), i a l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls (CiU) per suborn i prevaricació.

Però abans de l'operació Clotilde Petrov era un perfecte desconegut, que va aterrar a Lloret de Mar l'any 2001 en companyia del seus pares -Boris Petrov i Olga Petrova-, la seva esposa -Irina Petrova-, la seva germana -Xenia Petrova- i el seu cunyat -Konstantin Mischanin-. Legalment, al llarg de 2002 els seus ingressos procedien de la seva feina com a transportista de turistes russos a Lloret, després com a personal de seguretat de discoteques de la localitat i, finalment, com a venedor de xurros en un local amb escassa clientela.

I en només quatre anys va passar de vendre xurros a patrocinar els clubs d'hoquei i futbol de la localitat, a comprar rellotges i pagar viatges de luxe a l'alalcalde, a construir un centre comercial, a obrir comptes a Andorra i a tenir problemes amb Caja Madrid per haver-li bloquejat una transferència de 300.000 euros sense justificar procedent de la matriu de DDC a Xipre, tot i que Banco Madrid li va solucionar -vegin notícia adjunta- perquè pogués seguir amb la construcció del centre comercial. Quatre anys en els quals va passar de viure en un humil pis a Lloret a residir en un xalet a cala Canyelles, passejar-se amb cotxes de luxe i moure milions com xurros.

El rus va aconseguir moure's a l'ombra de l'exdirector general de Spetsneftegaz Npo, Víktor Kanaikin, per l'amistat que aquest mantenia amb el seu pare, Boris Petrov. D'aquesta manera, Andrei Petrov va quedar encarregat d'adquirir a Espanya els locals, garatges, vivendes i altres productes que servien per blanquejar els diners de Kanaikin al temps que també s'ocupava de la supervisió de l'hotel balneari moscovita Konobeevo, que dirigia Sergei Nalimov -qui era l'enllaç entre Petrov i Kanaikin-. En el fons, seguia fent de transportista, però ara duia milions. Negres milions.