L'expedient sancionador elaborat pel Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) posa de manifest que el Consell d'Administració de Banco Madrid coneixia les operacions sospitoses de blanqueig de capitals que es realitzaven dins l'entitat i fins i tot algunes les van aprovar en contra dels seus organismes de control.

En l'informe s'esmenta com l'abril de 2012 el Consell va aprovar per unanimitat un prèstec hipotecari d'un milió d'euros per finançar la construcció d'un local comercial a l'antiga plaça de braus de Lloret a favor de l'entitat DDC, propietat de Víktor Kanaikin i administrada per Andrei Petrov. "Aquest acord es va adoptar en contra de la opinió del departament de compliment, que en un informe senyalava la impossibilitat de conèixer l'estructura de propietat o control de l'entitat i manifestava que no existia informació suficient per formar-se un judici sobre l'admissibilitat o no del client", reflecteix el document segons publicava ahir El Confidencial.

Aquesta manca de coneixement del propi client ja determinaria la seva inadmissibilitat, segons el Sepblac, però lluny d'això la operació va ser acceptada sense que es comuniqués l'operativa sospitosa que això representava.

En aquell moment, el Consell d'Administració del banc el formava el president de la filial de Banca Privada d'Andorra (BPA), José Pérez, el conseller delegat detingut per les autoritats andorranes, Joan Pau, els propietaris de l'entitat, Higini i Ramón Cierco, a més de Ricard Climent i Luís César Jayme García Salcedo.

L'informe del Sepblac considera que el banc hauria d'haver-se abstingut d'establir relacions de negoci amb Petrov, les quals van iniciar-se l'any 2011 segons que així ho ha constatat el Tribunal Constitucional d'Andorra.

L'expedient d'aprovació de l'operació contenia un informe de l'àrea de riscos que posava de manifest la manca de documentació aportada sobre la societat del mafiós rus que impedia determinar l'estructura de propietat o de control de l'empresa.

Encara que Petrov va ser detingut el gener de 2013, Banco Madrid no va fer cap examen ni comunicació per cap sospita respecte aquest client.

Irregularitats

El Sepblac també considera que hi ha 13 clients més amb els que l'entitat tampoc hauria d'haver mantingut relacions de negoci, com la societat panamenya Era Trading, l'holandesa Convergence Capital Partners, l'advocat mexicà Gabino Antonio Fraga Peña, la panamenya Izote Energy Inc, Greentrail International o el grup veneçolà Omar Jesús Farías Luces.

Per al Sepblac aquests fets poden constituïr incompliments per part de Banc Madrid de les obligacions establertes en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme amb clara responsabilitat dels administradors i directius de l'entitat.

L'informe demostra la deixadesa del banc a l'hora de controlar degudament els seus clients, ja que en molts casos desconeixia la seva titularitat real. La Direcció de Compliment Normatiu del banc (DCN), encarregat d'analitzar els seus clients potencials abans de ser admesos, va estudiar 152 clients entre 2013 i 2014, dels quals 56 van ser considerats de baix risc quan, en realitat havien de tenir un risc superior.