L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha engegat avui la primera compra col·lectiva de carburants a Espanya amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi en la factura de combustibles que paguen les famílies. L'OCU creu que podrà aconseguir un descompte mitjà de vuit cèntims per litre.

Aquesta organització ja ha realitzat compres col·lectives d'energia i telefonia, a les quals s'han sumat 500.000 llars i 200.000 llars, respectivament, que han aconseguit un estalvi mitjà d'entre cinquanta i vuitanta euros anuals.

La portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, va dir en una roda de premsa la falta de competència al mercat de carburants a Espanya, on "els preus abans d'impostos i, sobretot, els marges que apliquen les operadores són majors que en una gran part dels països europeus".

Cada llar espanyola gasta 1.300 euros a l'any en carburant, la qual cosa suposa un 5 per cent del seu pressupost, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), encara que aquesta quantitat pot variar en funció del nombre de vehicles i l'ús que se'n faci.

"La situació del mercat dels carburants a Espanya és poc beneficiosa per als consumidors", va assegurar Izverniceanu, qui va precisar que, malgrat la liberalització del mercat fa molts anys, les diferències de preus entre estacions de servei no permeten als consumidors obtenir grans estalvis.

La portaveu de l'OCU va destacar les fortes oscil·lacions dels preus dels carburants i ha denunciat que les pujades del barril de cru es traslladen als consumidors "a la velocitat de la llum", mentre que les baixades triguen mesos i no es produeixen en el mateix percentatge.

Per això, l'OCU s'ha proposat unir al major nombre de consumidors possible per negociar directament amb les principals companyies, com Repsol, Cepsa, BP i totes operadores que tinguin una àmplia representació al territori nacional, per aconseguir un descompte de vuit cèntims per litre en el preu dels carburants.

L'organització ha fet una crida als consumidors a participar en aquesta iniciativa, pel que hauran d'inscriure's de forma gratuïta i sense cap compromís en la plataforma www.quieropagarmenosgasolina.org.

La campanya, a la qual ja s'han sumat cinc-centes llars, es perllongarà des d'avui fins al proper 12 de maig, la qual cosa permetrà disposar d'un guanyador o guanyadors de la primera compra col·lectiva de carburants entorn del 22 de maig. Izveniceanu va convidar als consumidors a donar suport a aquesta iniciativa per aconseguir una veritable competència al mercat dels carburants i aconseguir millors preus, que fins ara no han aconseguit establir ni les companyies petrolieres ni els successius Governs.