Nestlé invertirà 102 milions d'euros per construir una nova factoria a Girona destinada a produir Nescafé que substituirà a l'actual línia de producció, segons Laurent Dereux, director general de Nestlé Espanya. Dereux va explicar que la instal·lació incrementarà l'actual producció de Nescafé en un 30% fins arribar a les 30.000 tones a l'any i que tot aquest escreix anirà íntegrament a l'exportació. Dereux va afirmar que un cop es posi en marxa el nou centre, a finals de 2017, la planta de Girona passarà a ser la primera d'Europa en producció de cafè soluble i la tercera del món després de Brasil i Mèxic. La nova planta afegirà uns 40 llocs de treball als 700 que actualment té a Girona.

El director general de Nestlé va matisar que en tractar-se de la substitució d'una línia de producció el nombre de llocs de treball que es crearan no és rellevant i es limitarà "a uns 30 o 40" de nous que s'hauran d'afegir a l'actual plantilla, d'unes 700 persones.

Tot i això, Dereux va recordar que aquests tres últims anys a Girona s'han contractat un total de 300 persones, especialment després de la inversió de modernització de la línia de producció de les càpsules Dolce Gusto.

Els directius de Nestlé van ressaltar que, en la fase de construcció, de prop de dos anys, el nombre de persones contractades per aixecar el nou edifici serà d'unes 300 persones.

El nou edifici que s'aixecarà a les instal·lacions de Nestlé a Girona tindrà 10.000 metres quadrats en una superfície total que té l'empresa de 200.000 metres quadrats. Les obres ja han començat a fer-se en treballs preliminars i estan a l'espera que arribin els permisos per iniciar l'edificació.

Segons Dereux, aquest projecte estratègic situarà la planta de Girona, on treballen unes 700 persones, en una posició més competitiva dins del grup a l'hora d'atreure nous projectes en el futur.

Primera planta d'Europa

La nova línia de producció de Nescafé que es posarà en marxa permetrà que la producció d'aquesta marca arribi fins a les 30.000 tones, un 30% per sobre de l'actual capacitat, que està en unes 23.000 tones. Un cop la nova factoria estigui finalitzada, la planta de Girona serà la primera de les sis que hi ha a Europa i la tercera del món dels 30 centres de producció que hi ha, poc per darrere de la capacitat de producció que tenen el Brasil i Mèxic, segons va explicar Miquel Serra, director tècnic de Nestlé Espanya.

Serra va constatar que Girona es consolidarà "com un centre de fabricació de referència del grup Nestlé".

L'escreix de producció que suposarà la nova instal·lació, unes 8.000 tones més, anirà "íntegrament" a l'exportació. En l'actualitat, Nestlé exporta el 74% de les 23.000 tones de producció de cafè soluble a un total de 70 països del món.

Amb la nova línia de producció, Nestlé implantarà les mesures més eficients del mercat, cosa que suposarà que la fabricació de les 30.000 tones de Nescafé es pugui fer amb un estalvi del 30% de la facturà elèctrica i de la factura de l'aigua.

Miquel Serra va defensar la planta de Girona i va explicar que el seu nivell de competitivitat té una gran "credibilitat" entre les plantes de producció del món i això és el que ha afavorit que hagi estat designada entre les sis d'Europa i les 30 del món per fer aquesta ampliació de producció de Nescafé.

Un cop estigui en marxa la nova instal·lació, Nestlé tancarà l'actual línia de producció de Nescafé, i traslladarà la fabricació al nou edifici. Nestlé Girona mantindrà les mateixes línies de producció: una per fer Nescafé i l'altra per les càpsules Dolce Gusto.

En les instal·lacions de Nestlé a Girona, que inclouen la fàbrica de cafè soluble Nescafé i de descafeïnització de cafè verd, en funcionament des de 1968, i la planta de producció de càpsules de Nescafé Dolce Gusto, es processen anualment 80.000 tones de cafè verd, més de l'1% de la producció mundial de cafè.

L'any passat, els productes de la planta gironina van ser el motor del creixement exportador de Nestlé a Espanya. Dolce Gusto va incrementar un 14% les vendes a l'exterior. El cafè soluble i el descafeïnat van ser les altres categories de productes que més incrementen les exporacions.

Laurent Dereux també va explicar que la direcció del grup a Espanya ha decidit concentrar en un sol edifici la seu corporativa que actualment ocupa dos edificis a Esplugues de Llobregat. El trasllat del personal i les obres d'adaptació en un únic edifici suposarà una inversió de 9 milions d'euros. El director general va comentar que l'edifici que quedarà buit, just davant de la seu corporativa, es mantindrà com a actiu en el balanç de la companyia i es llogarà com oficines.

"Optimista i esperançat"

El director general de la filial de la multinacional suïssa es va mostrar "optimista i esperança" en relació amb la situació econòmica. Dereux està convençut que aquesta recuperació es consolidarà gràcies a l'increment de les exportacions, la inversió empresarial i "la butxaca dels consumidors" que milloraran el seu consum, tot i que no a un ritme accelerat, va reblar. Tot i això, la conjuntura fa preveure que s'està consolidat "un canvi de tendència" en l'economia.

Dereux també va lamentar que en un entorn d'inflació negativa, Nestlé per primera vegada en l'últim any i mig s'ha vist obligat a incrementar l'1,5% els preus d'una sèrie de productes per l'impacte que ha suposat l'apreciació del dòlar i l'increment del preu dels grans de cacau i de cafè.