La tarifa d'últim recurs (TUR) del gas natural, a la qual estan acollits uns dos milions de consumidors, baixarà una mitjana del 2,55% des d'avui per l'efecte de la caiguda del preu del petroli, segons els càlculs del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Fonts del sector havien calculat que la baixada mitjana de les dues modalitats de TUR, les úniques tarifes regulades que existeixen en gas natural, era del 2,4%. El nou preu, que estarà vigent fins al 30 de juny proper, és conseqüència de la caiguda del cost de la matèria primera en un 6,5%, descens que s'explica en la seva major part per la baixada del preu del petroli Brent.

La TUR del gas, que es va publicar en el BOE ahir al matí, es forma mitjançant tres elements: el preu de la matèria primera, referenciat a diversos indicadors (hidrocarburs, tipus de canvi, etc.); els peatges, amb els quals es retribueixen les activitats regulades del sistema, i els impostos.

Igual que va paasar al mes de gener, els peatges es mantindran congelats durant el segon trimestre de l'any.

Les tarifes regulades estan compostes per dues modalitats, la TUR 1 (aigua calenta sanitària) i la TUR 2 (aigua calenta sanitària i calefacció), i es revisen cada tres mesos.

El departament que dirigeix José Manuel Soria no va detallar quina baixada correspon a cada modalitat.

Dos trimestres de baixades

Amb aquest descens de preus la TUR mitjana encadena dos trimestres consecutius de baixades, ja que entre gener i març es va reduir aproximadament un 3% a causa de l'abaratiment de la matèria primera.