L'Agència Tributària (AEAT) posarà a disposició dels contribuents l'esborrany i les dades fiscals de la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de l'exercici 2014 a partir del 7 d'abril, una setmana més tard que l'habitual en exercicis precedents. Si es va sol·licitar l'esborrany per correu ordinari (marcant la casella 110 de l'esborrany o de la declaració de Renda 2013), l'Agència Tributària el remetrà, a partir del mes de maig, al domicili fiscal, llevat que abans s'hagi visualitzat per Internet.

L'accés a aquesta documentació es farà per mitjans telemàtics, a través de la seva seu electrònica, a la qual es podrà accedir a través del portal de l'Agència Tributària.

Per obtenir el número de referència que els permeti accedir per Internet al seu esborrany o dades fiscals, els contribuents han de comunicar el seu número d'identificació fiscal (NIF), l'import de la casella 415 de la declaració de l'IRPF corresponent a l'exercici 2013 ('Base liquidable general sotmesa a gravamen '), i el número del telèfon mòbil en el qual desitgin rebre mitjançant SMS el número de referència de l'esborrany o de les dades fiscals.

Amb aquest número els contribuents podran accedir a les seves dades fiscals i l'esborrany i, si s'escau, confirmar aquest últim, amb o sense modificació. En el supòsit d'obtenció de l'esborrany de declaració per l'opció de tributació conjunta s'ha de fer constar el NIF del cònjuge.

Totes les claus de l'esborrany de la renda

Qui el pot demanar?

- Els contribuents que comptin amb rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte.

- Aquells que comptin amb pèrdues derivades de fons d'inversió, siguin perceptors de subvencions no destinades a activitats econòmiques, tinguin fins a vuit immobles no arrendats, siguin titulars de valors públics amortitzats amb rendiment zero o hagin percebut rendiments del cabdal mobiliari i immobiliari procedents d'entitats en atribució de rendes.

- No exclou la possibilitat de demanar-ho per els qui tinguin deducció per adquisició d'habitatge habitual amb préstec hipotecari, la reducció per aportacions a plans de pensions i la deducció per donatius.

- Per contra, no podran sol·licitar-ho els qui estiguin obligats a presentar la declaració per tenir una activitat professional, empresarial, agrícola o ramadera, arrendaments o guanys patrimonials sense retenció.

On aconseguir-lo

- L'esborrany es pot obtenir, directament, per internet (www.agenciatributaria.es), des del 7 d'abril fins al 30 de juny de 2015, punxant en la icona RENDA 2014 i després la icona groga «REN0»

- Si es va sol·licitar l'esborrany per correu ordinari (marcant la casella 110 de l'esborrany o de la declaració de Renda 2013), l'Agència Tributària ho remetrà, a partir del mes de maig, al domicili fiscal del contribuent, tret que abans s'hagi visualitzat per internet.

- Per internet, amb certificat electrònic o DNIe, amb el número de referència de l'esborrany o de les dades fiscals, o amb Clau PIN, des del 7 d'abril fins al 30 de juny de 2015.

On trobar el número de referència

- A la web de l'Agència Tributària, una vegada punxada la icona groga «REN», és necessari introduir una sèrie de dades, com el NIF/NIE, l'import de la casella 415 de la Renda 2013 i el número de telèfon mòbil.

- L'Agència Tributària enviarà al telèfon indicat, un sms amb el número de referència que permetrà consultar, modificar i confirmar l'esborrany, descarregar les dades fiscals al programa Pare i presentar la declaració per Internet.princi

Passos per obtenir-lo

- Una vegada clicada la icona groga REN0, a genciatributaria.es, cal teclejar en la primera pantalla el NIF/NIE, primer cognom i la casella 415 de Renda 2013 (para no declarants de Renda 2013 i contribuents amb casella 415 igual a zero, es demanarà el codi explica client d'un compte bancari del qual se sigui titular).

- A continuació, s'accedeix a una pantalla amb informació sobre l'estat de tramitació de l'esborrador/dades fiscals, la modalitat de tributació (individual o conjunta) i la llengua d'emissió.

- Si l'esborrany no ha estat emès, es permet canviar l'opció de tributació i la llengua d'emissió.

- En aquesta mateixa pantalla se sol·licitarà el número de telèfon mòbil en el qual es desitja rebre el número de referència (serà necessari indicar el telèfon dues vegades) i punxar «continuar».

- A continuació, i una vegada que s'ha comprovat que les dades són correctes, fer clic a «Acceptar».

- Després d'aquesta operació, i en breus instants, el contribuent rebrà en el mòbil indicat el número de referència per sms.

- A continuació podrà visualitzar i imprimir el seu esborrany i, si escau, continuar amb la seva tramitació.

Modificar i confirmar

- Abans de confirmar l'esborrany, és aconsellable revisar-lo abans, especialment les dades sobre immobles i les seves referències cadastrals, circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2014), quotes a sindicats, aportacions a plans de pensions, aportacions de quotes sindicals, percepcions per subvencions, i deduccions per maternitat, inversió en habitatge habitual, lloguer d'habitatge habitual i autonòmiques.

- Si alguna de les dades és incorrecte, l'esborrany enviat per Hisenda es pot modificar sense desplaçar-se fins al 30 de juny (25 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):

1) Per internet (www.agenciatributaria.es)

2) Per telèfon, servei automàtic, 901 12 12 24 (les 24 hores), si el resultat és «a retornar».

3) Per sms, al 638444147: Renda (espai) número de justificant d'esborrany (espai) NIF (Si és declaració conjunta s'afegeix un (espai) NIF del cònjuge, si el resultat és «a retornar».

4) Per telèfon (operador). 901 200 345 (de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores), si resulta «a retornar» o «ingressar» domiciliant el pagament.

5) Per banca electrònica i telefònica, tant si és «a retornar» com si és «ingressar».

6)- En caixers automàtics de certes entitats, si és «a retornar» o «ingressar» sense domiciliar.

- Si el contribuent prefereix acudir a una oficina de l'Agència Tributària, també pot fer-ho, de l'11 de maig al 30 de juny (25 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny) tant si el resultat és «a retornar» com si és «ingressar» domiciliant el pagament, o pot fer-ho en les oficines de les entitats financeres col·laboradores, si resulta «a retornar» o «ingressar» sense domiciliar el pagament.

Les dades fiscals

- Les dades fiscals (tots aquells ingressos i pagaments o els relacionats amb la situació familiar que afecta a la declaració de la renda) i l'esborrany s'obtenen indistintament amb un únic procediment.

- L'obtenció de l'esborrany implica també l'obtenció de les dades fiscals que ha servit per a la seva elaboració.

- Les dades fiscals poden obtenir-se i consultar-se en internet a través del nombre de referència (REN0), de Clau PIN o de certificat electrònic o DNIe.

- A més de consultar-los, si omple la declaració de la renda amb el programa PADRE (que es descarrega en www.agenciatributaria.es), poden descarregar-se la majoria de les dades fiscals, directament, utilitzant el mateix núermo de referència.

Què és la clau PIN?

- És una forma de realitzar tràmits per internet amb una validesa limitada en el temps i que es pot renovar cada vegada que es necessiti.

- Aquest sistema d'identificació electrònica està basat en l'ús d'una clau triada per l'usuari i un PIN comunicat mitjançant sms.

Com obtenir la clau PIN?

- L'obtenció de Clau PIN requereix dos passos, un registre previ únic i una sol·licitud posterior amb vigència d'un dia natural.

- El registre previ es podrà efectuar per dues vies:

1) De manera presencial en les oficines de l'Agència Tributària aportant el DNI, un correu electrònic i un número de telèfon mòbil, sense necessitat de cita prèvia ni cap documentació, excepte l'exhibició del propi document d'identificació.

2) A internet, seguint les instruccions de la carta que l'Agència remetrà a els qui la sol·licitin a través de l'opció oferta en la icona de la pàgina web de l’AEAT «Clau PIN». En aquest cas, a més del DNI i el nombre de mòbil, el contribuent ha d'aportar els dígits d'un compte bancari del qual sigui titular com a informació de contrast.

- Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitgi realitzar algun tràmit, podrà sol·licitar-ho des de l'enllaç disponible en el propi tràmit o a través de la icona «Clau PIN».

- Per a això haurà de consignar el NIF, la data de caducitat del DNI i una contrasenya de quatre caràcters a la seva elecció que definirà el contribuent per a cada sol·licitud.

- A continuació, rebrà per sms un PIN de tres dígits que, juntament amb la contrasenya, constitueixen el codi d'accés que podrà utilitzar durant aquest mateix dia natural.

- Per a la utilització del servei REN0 se sol·licitarà el NIF i primer cognom del contribuent, la casella 415 de la Renda 2013 i un número de mòbil al que s'enviarà un SMS amb el nombre de referència.

- Als no declarants en l'exercici anterior i als nous declarants, en lloc de la casella 415 se'ls sol·licitarà el codi d'un compte bancari de la qual sigui titular el contribuent.