El jutge encarregat d'investigar l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato per presumpte frau i blanqueig de capitals ha ordenat el bloqueig immediat de tots els comptes corrents, dipòsits, fons i préstecs al seu nom i de societats relacionades amb ell. Rato va assegurar ahir de forma categòrica que no té cap societat "ni en un paradís fiscal i, ni tan sols, fora de la Unió Europea" i va mostrar la seva plena confiança en la Justícia i va oferir la màxima col·laboració.

Però l'Agència Tributària no només investiga Rato. També indaga en empreses i societats en les quals figuren com a titulars membres de la seva família, com la seva exdona, María Ángeles Alarcón, la seva germana i una neboda.

Segons fonts de la investigació, l'expresident de Bankia és sospitós d'intentar alçar béns i evitar embargaments per la seva responsabilitat en l'escàndol de Bankia mitjançant un complex entramat societari a diversos països.

El magistrat que investiga el cas ha requerit a més informació històrica sobre els moviments dels comptes corrents vinculats a l'exministre. Amb el bloqueig dels comptes, el jutge busca evitar les retirades d'efectiu, encara que podran seguir rebent ingressos, que quedaran immediatament paralitzats.

La decisió del jutge va arribar el mateix dia en què va assumir per repartiment la denúncia que va interposar la Fiscalia de Madrid contra l'expresident de Bankia per delictes de frau, blanqueig de capitals i alçament de béns, en la qual el Ministeri Públic reclamava com a diligències urgents l'escorcoll de les propietats de Rato.

Ahir, la Fiscalia Anticorrupció va reclamar la competència per assumir la investigació oberta a Rato arran d'una denúncia de l'Agència Tributària, que va optar per portar el cas a la Fiscalia de Madrid i no a la fiscalia especialitzada en corrupció.

Des del Govern, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va defensar que el president Mariano Rajoy no comparagués per parlar del cas perquè "estem davant d'un assumpte particular" no relacionat amb el seu antic càrrec.

Per la seva part, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que l'Agència Tributària havia estat "força temps" investigant l'exvicepresident Rodrigo Rato, insistint que "la llei és igual per a tothom".

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Montoro va dir que les accions en relació amb l'exministre d'Economia no estan relacionades amb l'amnistia fiscal del 2012, sinó amb una investigació de l'AEAT basada en la Llei antifrau.

L'exdona de Rodrigo Rato va defensar el seu exmarit en una entrevista a Vanity Fair, realitzada abans que es conegués que Hisenda investiga l'exvicepresident del Govern per un presumpte blanqueig de capitals.

Protesta davant la seu

Unes 300 persones es van concentrar davant la seu del PP al carrer de Gènova per protestar contra la corrupció després de l'arrest de Rato. Després d'una convocatòria a través de les xarxes socials i sota el hashtag #19HGenova, els concentrats, que van ocupar la vorera davant de la seu custodiats per un important nombre d'agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), van portar pancartes amb diverses llegendes en les quals, entre altres coses, demanaven la dimissió del Govern. A més, van cridar consignes com "Rato, lladregot, el pitjor dels peperos", "Rato, lladregot, igual que el teu pare i igual que el teu avi", "Rajoy, Cospedal, a Soto del Real" o "Nosaltres no robem, ells sí", i instaven l'exvicepresident a tornar els diners.

Des del PP, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va considerar que "és de justícia" dir que "encara que hi ha alguns" que fan que els populars es puguin "sentir avergonyits que un dia pertanyessin" a aquest partit, això no pot amagar "la bona gestió" del PP.

El portaveu del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons, va assegurar que la detenció ahir de Rodrigo Rato no té res a veure amb la seva etapa com a ministre d'Economia i va destacar que el Govern hagi permès la investigació, tot i que no beneficiï la campanya electoral del PP. "Ningú des del Govern ha fet res perquè no passés el que està succeint", va recordar.