El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, van signar ahir un conveni de col·laboració que estableix les bases per celebrar als Jardins i al castell de Cap Roig unes Jornades Internacionals d'Economia Social. La primera edició de les mateixes serà la tardor vinent, i el projecte neix amb la vocació de convertir-se en una cita anual de referència que, a més, tindrà continuïtat durant l'any, a Barcelona, amb l'organització de seminaris.

Joseph Stiglitz, Premi Nobel d'Economia l'any 2001, serà el conferenciant inaugural de la cita en la seva primera convocatòria. Pel que fa a la resta de sessions, que tindran lloc durant dos dies, hi seran presents referents acadèmics i professionals de rellevància internacional.

Stiglitz, que també va ser vicepresident del Banc Mundial, és conegut per seu un economista keynesià que ha carregat durament contra les polítiques d'austeritat dictades a Europa.

Les Jornades Internacionals d'Economia Social tractaran d'aprofundir i donar resposta, en un entorn de debat i reflexió, als nous models de l'economia, que prioritzen el benestar de les persones i la sostenibilitat.

El president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, considera que "la societat s'hauria d'orientar cap a un nou humanisme que faci la persona conscient i responsable de la seva aportació a la comunitat on conviu. Cal recuperar el temps per a l'acció i estimular la capacitat d'energia moral, ètica i estètica que s'amaga darrere de cada persona".

D'altra banda, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, va expressar la seva satisfcacció per acollir a Palafrugell "aquestes jornades de dimensió internacional que, a més, es convertiran en un dinamitzador intel·lectual, social i econòmic del territori".

Fainé va destacar que "el nostre grup empresarial és un reflex del model d'economia lliure de mercat, imperant a l'Europa continental. Un model que incorpora virtuts de l'economia lliure de mercat, pal·liant-ne els defectes per aconseguir que el progrés i el dinamisme que aporta el capitalisme arribi cada cop més a tots els segments socials".

Per la seva part, el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, va explicar que "ens agradaria contribuir, des dels nostres principis fundacionals, a desenvolupar i estendre els valors de l'economia social de mercat a les nostres institucions i a la nostra societat. En aquesta tasca, es fonamental el reforç, els anys vinents, del nostre compromís social a través de la Fundació".

La situació de l'Economia Social a Catalunya, a Espanya i al món, les noves tendències en economia col·laborativa, el filantrocapitalisme o l'auge creixent de l'emprenedoria social sostenible seran alguns dels continguts en els quals se centraran les intervencions de destacades personalitats.

L'organització de les Jornades estarà liderada per un Comitè Assessor, del qual formaran part, entre altres, Jaume Gil Aluja, president de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres; Teresa García-Milà, directora de la Barcelona Graduate School of Economics (GSE); Ramon Adell, catedràtic d'economia de l'empresa i vicepresident de Foment del Treball i de la Confederació Espanyola de Directius i Executius; Higini Clotas, exvicepresident del Parlament de Catalunya; Jordi Gual, economista en cap de La Caixa, i Àngel Pes, president de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial.

La Caixa presentarà pròximament la programació completa de les Jornades, que estaran obertes al públic general.