Un assalariat que tingui poca capacitat d'estalvi veurà com el seu compte corrent gairebé no li ofereix cap rendibilitat. Per això, la majoria de petits estalviadors han traspassat els seus diners a fons d'inversió, on obtenen un maor rendiment: Han tancat el primer trimestre de 2015 amb una rendibilitat del 3,88%, mentre que la rendibilitat mitjana anual se situa en el 5,9%. Unes xifres destacables, sobretot si es té en compte que la taxa d'inflació està en negatiu, però que encara queda lluny del que obtenen les grans fortunes que inverteixen el seu patrimoni a traves de les societats d'inversió de capital variable (SICAV). No obstant, invertir a la borsa espanyola hauria estat encara més rendible.

El patrimoni d'algunes de les majors fortunes espanyoles gestionat a través de d'aquests vehicles d'inversió va augmentar entre gener i març un 9,4 % i va superar els 4.376 milions d'euros, amb una revaloració mitjana del 9,6%.

Al tancament del mes de març, el patrimoni gestionat per onze de les majors SICAV, en les quals participen cognoms tan coneguts com Koplowitz, March, Abelló, Del Pino, Palatchi o Bhavnani, s'elevava exactament a 4.376,4 milions d'euros, davant dels 3.998 milions d'euros del tancament de 2014.

Pel que fa a la rendibilitat, el rendiment mitjà d'aquestes onze societats va ser en el primer trimestre de l'any del 9,6%, lleugerament per sobre del 8% que es van revaloritzar en 2014.

Encara que algunes d'elles van oferir als seus partícips rendiments superiors, en conjunt no van aconseguir batre els rendiments que l'IBEX 35 va oferir als seus accionistes, ja que entre gener i març el selectiu espanyol es va revaloritzar un 12%.

Com funciona una SICAV

Una SICAV societat d'inversió de capital variable és un instrument utilitzat principalment per les grans fortunes perquè els permet invertir part dels seus diners i diferir el pagament d'impostos gràcies a la creació d'una societat anònima destinada únicament a invertir en actius financers.

Per constituir una SICAV, que paga un 1% d'impostos pels rendiments i plusvàlues que genera, cal complir determinats requisits, com comptar amb almenys cent accionistes i un capital mínim de 2,4 milions d'euros; en el cas d'una SICAVper compartiments, el capital mínim desemborsat és de 480.000 euros.

Pel que fa a les principals SICAVespanyoles, totes van incrementar el valor dels seus actius, que en el cas de la de major tamany, Torrenova, vinculada a la família March, es va elevar a 1.208 milions d'euros, amb una rendibilitat molt inferior a la mitjana, de només el 2,98%.

Torrenova, que ha complert ja 25 anys, i el fons que replica la seva estratègia, Torrenova Lux, han superat els 2.000 milions d'euros de patrimoni gestionat.

Immediatament darrere de Torrenova se situa Morinvest, gestionada per BBVA i dipositària d'actius de l'empresària Alicia Koplowitz, que en el primer trimestre de l'any 2015 va ampliar el seu patrimoni fins a 509,3 milions d'euros, després de revaloritzar-se un 6,02%.

Soandres, la sicav de Sandra Ortega Mera, filla de *Amancio Ortega, fundador d'Inditex, administrava un patrimoni al tancament del passat mes de març de 424,6 milions d'euros; en aquest període s'ha revaloritzat un 5,5 per cent.

Quant a Elitia -abans Agrippa-, vehicle d'inversió de la família Gallardo Ballart, propietaris de la farmacèutica Almirall o de la panificadora gironina Bellsolà, compatva al març amb uns actius de 414,7 milions d'euros. La seva revaloració ha estat del 7,86% fins a març.

La família Del Pino, principals accionistes de l'empresa constructora i de serveis Ferrovial, gestiona la seva fortuna a través de diferents SICAV, entre les quals destaquen Allocation i Chart.

La primera comptava al març amb un patrimoni de 375,6 milions d'euros, i s'ha revaloritzat un 11,18 % el darrer any, mentre que el patrimoni de la segona aconseguia 291,7 milions després d'obtenir un rendiment del 8,42%.

Pel que fa al la família Hernández Calleja, de l'alimentària Ebro Foods, la SICAV Soixa acumulava al tancament de març un patrimoni de 319,2 milions d'euros, amb una rendibilitat del 16,74%.

L'inversor d'origen indi Ram Bhavnani, conegut per les seves inversions en la banca espanyola, gestiona a través de Kalyani 246,1 milions d'euros, que s'ha revaloritzat més del 7%, mentre que, a través d'Herprisa i Gesprisa, Alberto Palatchi, president de *Pronovias, gestionava 236,5 i 193,6 milions d'euros, respectivament.

Aquestes dues societats han aconseguit rendiments d'entre el 13% i el 14%.

I a través de la seva societat d'inversió Arbarin, Juan Abelló acumulava un patrimoni de 156,8 milions d'euros; amb una rendibilitat del 13,23%.