Les ajudes previstes en el Pla Estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació urbanes 2013-2016 ja han començat a fer-se efectives.

Aquestes ajudes, que substitueixen les anteriors --com la de la Renda Bàsica d'Emancipació-- pretenen, entre altres coses, adaptar el sistema d'ajuda "a les necessitats socials i a l'escassetat de recursos disponibles", segons el Ministeri de Foment.

El pla específic d'ajudes al lloguer d'habitatge, en concret, té per objectiu "facilitar l'accés i la permanència en un habitatge en règim de lloguer a sectors de població amb escassos mitjans econòmics".

Qui pot demanar aquests ajuts?

Els beneficiaris d'aquests ajuts han de ser majors d'edat i tenir un habitatge llogat com a residència habitual. A més no poden superar ingressos màxims que es calculen en funció de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (Iprem), que aquest any està fixat en 532,51 euros mensuals.

D'aquesta manera, si en el pis només viu una persona, els seus ingressos no hauran de superar els 532,51 euros mensuals o 17,75 diaris. En el cas en què visquin més persones, aquestes comptaran segons la seva edat: cada persona addicional amb 14 o més anys computarà 266,26 euros més al mes i, si és menor d'aquesta edat, 159,75 euros.

Per exemple, en el cas d'una família de dos adults i un menor de 14 anys, per poder ser beneficiària d'aquest ajut seus ingressos mensuals no podran superar els 958,52 euros. Això sí, les comunitats autònomes podran establir un límit inferior si ho veuen convenient.

Què passa si se superen aquests ingressos màxims?

En principi, no es podria ser beneficiari de les ajudes. Tot i així, hi ha un cas excepcional: si el nombre de sol·licituds que compleixen els requisits és menor al nombre d'ajuts convocats, podran ser beneficiàries les que tinguin uns ingressos no superiors a tres vegades l'Iprem, això és, 1.597,53 euros al mes .

Com ha de ser la renda de l'habitatge?

El Reial Decret estableix que la renda de l'habitatge ha de ser igual o inferior a 600 euros mensuals. Tot i així, les comunitats autònomes poden fixar un límit inferior.

De quant serà l'ajuda rebuda?

El Govern ha previst que l'ajuda pot cobrir fins al 40 per cent de la renda anual, amb un límit de màxim de 2.400 euros anuals per habitatge. Les subvencions s'abonaran cada mes.

Quant duren les ajudes?

Els ajuts estan fixats per períodes d'un any que es poden prorrogar per 12 mesos fins que acabi el pla, al 31 de desembre del 2016.

Com se sol·liciten els ajuts?

La gestió d'aquests ajuts és competència de les comunitats autònomes, que també cofinancen el pla. Així, seran aquestes les encarregades de convocar periòdicament els procediments per concedir els ajuts segons els criteris previstos i amb un pressupost limitat i acordat amb el Ministeri de Foment.

Què passa amb la renda bàsica d'emancipació (RBE)?

Desapareix. Els que eren beneficiaris d'aquest pla gaudiran d'ell fins que finalitzi el termini pel qual tingui reconeguda l'ajuda. Aquests podran sol·licitar els nous ajuts, però des que es resolgui favorablement la sol·licitud perdran el dret a la RBE.