L'empresa Interskol Power Tools de Ripoll ha anunciat que tira endavant un ERO per acomiadar 54 treballadors, més del 80% de la plantilla. La firma, que es dedica a fabricar material elèctric i eines com ara trepants, porta des de gener immersa en un concurs de creditors i la seva producció està a hores d'ara sota mínims. De fet, l'empresa arrossega impagats a la plantilla (com ara la paga de Nadal) i tot just fa quatre dies els ha abonat la nòmina d'abril. La direcció, que depèn d'un accionista rus, s'ha venut la maquinària per 2,2 milions d'euros i vol que aquells qui perdin la feina cobrin del Fons de Garantia Salarial (Fogasa). L'empresa mantindrà només l'activitat comercial amb onze treballadors.

Interskol Power Tools de Ripoll (que ocupa les naus de l'antiga Tallers Casals) fabrica material elèctric i porta des de principis de gener immersa en un concurs de creditors. Ara, l'administrador nomenat pel Jutjat Mercantil ha donat el vistiplau al pla de viabilitat que va presentar la firma. Aquest document és el que recull l'ERO que l'empresa tirarà endavant, i que suposarà acomiadar més del 80% de la plantilla.

La direcció ja ho ha anunciat al comitè i divendres les dues parts tenen una reunió on Interskol donarà a conèixer els terminis de l'expedient. L'ERO suposarà fer fora fins a 54 treballadors dels 65 que hi ha actualment. La majoria d'ells fa tres mesos que no van a la fàbrica, perquè des del febrer l'empresa els va donar un permís retribuït voluntari.

Segons explica el secretari general d'Indústria de CCOO a Girona, Josep Serra, la intenció d'Interskol Power Tools és mantenir només l'activitat comercial a Ripoll. Per això, la direcció de la multinacional vol quedar-se només amb onze treballadors (cinc comercials, tres de muntatge, dos de logística i un director comercial).

Pel què fa a la resta, que aniran al carrer, la firma els vol enviar a cobrar del Fogasa. El comitè, però, s'oposa a aquesta mesura, perquè sosté que l'empresa té capital per fer front a les indemnitzacions. De fet, fa poc Interskol s'ha venut la maquinària de Ripoll per 2,2 milions d'euros.

El comprador que l'ha adquirida és el grup italià Felisatti, que actualment té el 49% d'accions de la firma gironina (i que, per tant, forma part també del grup amb matriu a Rússia). D'entrada, Felisatti pagarà ara 1,7 milions, un cop el Jutjat Mercantil autoritzi l'operació. Al mes de setembre, es farà un segon pagament amb el qual Felisatti acabarà d'abonar el mig milió que quedarà pendent.

El portaveu de CCOO assegura que, d'entrada, la venda de les màquines ja suposarà que Interskol "tingui diners per pagar els acomiadaments". Però no només això. Josep Serra també alerta que la maniobra els confirma les sospites que, al darrere del tancament, hi ha una deslocalització encoberta.

I és que la companyia ha posat en marxa una planta a la República del Tatarstan, on ja ha iniciat la producció d'un trepant destinat al públic professional amb tecnologia desenvolupada a Ripoll.

Interskol Power Tools ha d'abandonar aquest proper juny les naus industrials -propietat de Tallers Casals- que té llogades a l'entrada de Ripoll. A més, l'empresa arrossegava impagaments de salari i, tot just ara, acaba d'abonar a la plantilla el mes d'abril. Li queda pendent, però, la meitat de la paga de Nadal i aproximadament el 70% de la revisió salarial del 2012.

Enmig del procés concursal, CCOO ja ha portat fins a dues vegades l'empresa davant la Inspecció de Treball. La primera va ser per impagaments de nòmines i la segona, per fer passar fred als treballadors aquest hivern. El sindicat va denunciar que la plantilla es veia obligada a treballar dins les naus amb anoracs guants, suportant temperatures per sota els 7ºC, perquè l'empresa no posava la calefacció.