Anul·len definitivament l'impost català sobre dipòsits bancaris

El Constitucional recorda a la Generalitat que no pot crear tributs propis a través de decrets-llei

02.06.2015 | 07:28

El Tribunal Constitucional ha fet públiques dues resolucions per les què anul·la definitivament l'impost sobre dipòsits bancaris que la Generalitat i el Parlament van aprovar perquè "coincideix" amb el que posteriorment va posar en marxa el govern espanyol -que va fixar al 0%-. També basen la declaració d'inconstitucionalitat en el fet que la Generalitat no pot crear impostos propis per la via del decret-Llei. L'impost estava suspès cautelarment des del gener del 2013, després que el govern espanyol presentés un recurs on demanava que s'apliqués l'article 161.2 de la Constitució i no es pogués aplicar mentre es resolia la qüestió.
Els magistrats resolen els recursos que el govern espanyol va presentar els anys 2012 i 2014 contra el decret-Llei de creació de l'impost per part de la Generalitat i posteriorment la seva aprovació per part del Parlament de Catalunya.
Els magistrats consideren que el tribut català és similar al que va crear l'executiu de Rajoy i per tant incorre en una "incompatibilitat" que estableix la Llei de finançament autonòmic.
Argumenten que "hi ha coincidència amb el fet imposable, la base imposable i els contribuents", i "les úniques diferències són la quota tributària i les deduccions establerts per la comunitat autònoma per sucursals radicades al seu territori".
Per tant, segons els magistrats, la creació de l'impost de la Generalitat "suposa la vulneració dels articles 133.2 i 157.3 de la Constitució Espanyola així com de l'article 6.2 de la Llei de Finançament Autonòmic (LOFCA)".
La sentència conclou que "en conseqüència" el TC ha de "declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de la Llei del Parlament de Catalunya 4/2015, de 4 d'abril, de l'impost sobre els dipòsits i les entitats de crèdit".

Aprovat l'any 2012
Posa d'aquesta manera punt i final a la pugna entre la Generalitat i l'executiu de Mariano Rajoy, que va impugnar el tribut que la Generalitat i el Parlament de Catalunya havien aprovat al 2012 i en va forçar la seva suspensió cautelar després de crear un impost igual i fixar-lo al 0%.
El TC també resol el recurs que el govern espanyol va presentar contra el decret-Llei de creació del tribut. Conclou que la Generalitat no pot crear tributs propis a través de decrets llei, com va fer en aquest cas. Segons els magistrats, és una mesura per preservar les atribucions del Parlament de Catalunya que queda establerta a l'Estatut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

8 de cada 10 Pimes no es planteja canviar la seu fora de Catalunya

8 de cada 10 Pimes no es planteja canviar la seu fora de Catalunya

8 de cada 10 pimes no es planteja canviar la seu social fora de Catalunya. Això constata...

L´èxode d´empreses de Catalunya es dispara i arriba a 1.185 fins ahir

L´èxode d´empreses de Catalunya es dispara i arriba a 1.185 fins ahir

268 empreses van traslladar ahir la seu social fora de Catalunya, el nombre més alt en un dia

La compravenda d´habitatges tancarà l´any a Catalunya amb un augment del 10,8%

La compravenda d´habitatges tancarà l´any a Catalunya amb un augment del 10,8%

L'Estudi Anticipa, dirigit pel catedràtic Josep Oliver, augura un increment del 5% en el preu el...

Enllaços recomanats: Premis cinema