Girona va tancar el mes de maig amb 47.512 aturats inscrits als serveis públics d'ocupació, el que suposa un descens de 2.461 persones en relació a l'abril. Respecte a fa un any, el nombre d'aturats registrats a les comarques gironines s'ha reduït un 9,7%, el que suposa 5.098 persones menys inscrites a les Oficines de Treball.

El descens de l'atur a Girona també va acompanyat de la creació de llocs de treball. Segons la Seguretat Social, Girona comptava al maig amb 293.519 persones donades d'alta, el que suposa 6.780 cotitzants més que a l'abril i 10.259 més que el maig d'ara fa un any.

Amb aquestes xifres, l'atur a les comarques gironines se situa en nivells de desocupació similars als registrat a l'agost del 2009. No obstant, fa sis anys a Girona hi havia prop de 12.400 treballadors més que ara cotitzant a la Seguretat Social.

El nombre d'aturats aquest mes de maig a Catalunya es va situar en 531.899 persones, cosa que suposa una disminució de 21.075 aturats en relació amb l'abril, segons el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Mai la sèrie històrica del Ministeri, que comença el 1996, ara fa 19 anys, havia vist una caiguda tant rellevant de l'atur en un mes de maig a Catalunya.

Després d'aquestes dades, al Principat acumula 23 mesos seguits de descensos interanuals de l'atur i aquest cop, amb el -10,20% en relació amb el maig del 2014, s'obté el percentatge més elevat de caiguda interanual des del maig del 2000. Catalunya és l'autonomia de l'Estat on es redueix més l'atur, tant en termes mensuals com anuals.

Segons la Generatlitat, la caiguda del nombre d'aturats en al maig a Catalunya suposa el millor registre de reducció de l'atur en xifres absolutes, tant en termes interanuals com de mes a mes, registrat des de 1996.

En el conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats es va reduir en 117.985 persones fins a apropar-se a la barrera dels 4 milions d'aturats en el millor mes de maig de la història, en el qual també va augmentar l'afiliació a la Seguretat Social en 213.015 treballadors.

Malgrat admetre que les xifres de desocupats han millorat, el sindicat CCOO a Catalunya va lamentar ahir que «més de mig milió de persones continuen a l'atur, moltes d'elles des de l'inici de la crisi».

La reducció de l'atur en 21.075 persones aquest passat maig obeeix, segons aquest sindicat, a l'impacte del turisme en l'economia catalana i de la construcció, «en part a causa de les eleccions municipals i a l'obra pública que s'ha generat».

Més optimistes es van mostrar des de Pimec Girona, on van valorar de forma positiva l'evolució de les dades d'atur registrat i va destacar les «importants millores en el sector industrial».

Així mateix la patronal presidida per Pere Cornellà va ressaltar l'increment d'afiliats a la Seguretat Social i va confiar en que la millora del mercat de treball es mantingui.

Bona marxa de l'economia

Per la seva part, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, es va mostrar satisfet perquè l'atur baixa en tots els sectors, demarcacions i edats, a més de pujar l'afiliació a la Seguretat Social, situant la taxa de desocupació en els nivells de setembre de 2009.

Malgrat aquesta valoració positiva, Aregio va subratllar que «les dades de l'atur continuen sent altes i queda molta feina per fer».

Segons el parer del representant de la Generalitat, la tendència positiva de l'atur en els últims mesos és atribuïble a la bona marxa de l'economia catalana.