El Banc Central Europeu (BCE) va mantenir ahir els seus pronòstics de creixement per aquest any i 2016 i va revisar a l'alça tres dècimes les previsions d'inflació per 2015, fins al 0,3%.

El president del BCE, Mario Draghi, va dir ahir en roda de premsa que el personal de l'entitat preveu ara que la zona de l'euro creixerà aquest any un 1,5% i en 2016 un 1,9%, com havia pronosticat al març.

Així mateix el BCE pronostica que l'economia de la zona de l'euro creixerà en 2017 un 2% (2,1% al març).

Els experts del BCE preveuen una inflació per aquest any del 0,3% (0% pronosticat al març).

El BCE pronostica que l'Índex de Preus de Consum se situarà en 2016 en l'1,5% i en 2017 en l'1,8%, com havia calculat al març.

Draghi va explicar que «el baix nivell dels preus del petroli hauria de recolzar els ingressos disponible de les llars i la rendibilitat de les empreses i, d'aquesta manera, el consum privat i la inversió».

Va recordar que la inflació a la zona de l'euro ja va pujar al maig tres desenes fins al 0,3% interanual, respecte a abril.

Al març el personal del BCE havia revisat a l'alça els pronòstics de creixement per la caiguda dels preus del petroli, la depreciació de l'euro i les compres de grans quantitats de deute, sobretot pública.

Comprarà deute fins al 2016

Draghi, va dir ahir que l'entitat monetària comprarà grans quantitats de deute, sobretot pública, fins a finals de setembre de 2016 i, en definitiva, fins que pugi la inflació.

Prèviament el BCE va decidir deixar inalterada la seva taxa d'interès rectora en el mínim històric del 0,05% per impulsar l'activitat econòmica i evitar una recessió.

Respecte a Grècia, la condició perquè el país romangui a la zona de l'euro és un «fort acord», que, segons Draghi, hauria de garantir el creixement de l'economia grega, la sostenibilitat de les finances públiques, justícia social i estabilitat financera.