La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha demanat al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el servei d'ocupació de la Generalitat, que es replantegi si els sistemes establerts de prestació dels programes mitjançant convocatòries de línies de subvenció són els més adequats.

La institució catalana encarregada de la fiscalització dels comptes d'organismes dependents de la Generalitat ha fet aquesta recomanació després d'analitzar la gestió econòmica i financera de les subvencions que va atorgar el SOC en els anys 2009 i 2010.

En concret, ha estudiat el compliment i manteniment dels requisits i condicions exigides als beneficiaris per a la concessió de les subvencions i la compatibilitat de les ajudes amb d'altres de possibles atorgades amb la mateixa finalitat, entre d'altres qüestions.

En el seu informe, aprovat el 26 de març passat, considera que el SOC «hauria de replantejar-se si els sistemes tradicionals establerts de prestació dels programes mitjançant convocatòries de línies de subvenció són els més adequats per complir els seus objectius», segons un comunicat de la Sindicatura.

Sindicatura lamenta que el SOC no tingui una base de dades íntegra de les subvencions gestionades, cosa que no permet conèixer de manera puntual i immediata les ajudes atorgades ni tampoc fer-ne un seguiment.

A més, assenyala que la documentació que consta en els expedients no acredita «de forma fefaent» que els beneficiaris compleixin els requisits.

En el capítol de les incidències, destaca que s'estableixen «subcriteris de valoració» que no estan previstos ni en les bases ni en les convocatòries de les subvencions.

Finalment, la Sindicatura creu que el SOC hauria d'iniciar un procediment de «reintegrament» en aquells supòsits en els quals la despesa no està justificada o té una justificació «insuficient».

El SOC és un organisme autònom, adscrit al Departament d'Empresa i Ocupació, que s'encarrega de la gestió de les polítiques actives d'ocupació, a més de ser el responsable a Catalunya de la gestió i execució dels recursos del Fons Social Europeu (FSE).

El 2009, el pressupost de despeses de l'organisme va ser de 766,57 milions d'euros i el 2010, va ser de 835,32 milions d'euros.

Aquest any, el govern català ha promogut una llei que reforma el SOC, però està pendent d'un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries després que tota l'oposició -a excepció d'ERC- denunciés la «precipitació» i «opacitat» dels treballs de la ponència al Parlament. També van lamentar les «raons electoralistes» en la tramitació d'urgència del text reclamada pel Govern i adverteixen que la nova llei podria vulnerar competències exclusives de l'Estat en matèria laboral.