L'obra d'un empresari, l'empresa, és, per pròpia definició, viva i dinàmica, i continua evolucionant després de la seva mort. És el cas de Manel Xifra Boada, que ens va deixar ara fa deu anys. És prou temps per poder examinar aquesta evolució, i comprovar com el seu llegat ha estat assumit amb èxit per la segona generació, i com seguirà així en el següent relleu que ja estem preparant.

Comexi, l'empresa que va fundar Manel Xifra, segueix competint en el cada cop més selectiu entorn industrial, i consolida la seva posició entre els líders mundials de la seva activitat. Ara, una dècada després que ens deixés, existeixen quatre projectes que recorden i homenatgen el seu nom, i que ajuden a mantenir viu el seu llegat. El Centre Tecnològic Manel Xifra Boada, punt de trobada dels professionals del sector per intercanviar experiència i coneixement, la Càtedra Manel Xifra Boada en Investigació i Innovació en Tecnologia de la Producció d'Envasos Flexibles, motor de transferència de les universitats de l'entorn, l'Auditori Manel Xifra Boada, recentment estrenat al Parc Científic de la UdG i els premis Manel Xifra Boada, que també compleixen deu anys.

Cal agrair al Col·legi d'Enginyers de Grau i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i a Narcís Bartina, el seu degà, la iniciativa que van tenir, ara fa deu anys, de crear aquests premis, i de fer-hi participar el nostre pare. Ens han permès, any rere any, anar reconeixent en persones i institucions els valors que ell ens va llegar. Valors de cerca de l'excel·lència professional i humana en l'etapa formativa, en el conjunt de tota una trajectòria vital, i en una de les seves facetes més nobles, la de transmissió de coneixement. A partir d'aquesta edició, els premis evolucionen i es complementen amb una nova modalitat, la de l'excel·lència en la labor de transferència al seu entorn per part dels grups de recerca universitaris i dels centres tecnològics. Una activitat que hem de potenciar molt si volem que el nostre país sigui un país amb futur.

La família Xifra i el Col·legi estem preparats per iniciar una segona dècada amb els Premis Manel Xifra Boada. Els valors que ens va llegar el nostre pare ?segueixen vigents, perquè són universals.