Girona va registrar 506 desnonaments entre els mesos de gener i març, fet que suposa un descens del 6,6% respecte al primer trimestre de l'any passat. Així ho apunta l'informe sobre els efectes de la crisi en els òrgans judicials, presentat ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que compta tots tipus d'immobles, no només habitatges.

Segons aquesta estadística, més de la meitat dels llançaments o desnonaments a Girona corresponen als derivats de procediments regulats en la llei d'arrendaments urbans. Es tracta de famíles i empreses que han de deixar un pis o un local a instàncies del jutge després que el propietari els denunciés per impagament de les rendes. El Poder Judicial apunta que aquest tipus de llançament cau un 8,8% a Girona respecte al primer trimestre de l'any passat.

Pel que fa als desnonament vinculats a execucions hipotecàries -és a dir després de l'impagament dels préstecs sol·licitats per comprar un immoble- a Girona se'n van registrar 239 entre gener i març, un 2,1% més que en el mateix període de l'any passat.

En aquest sentit, l'estadística posa de manifest un comportament contrari al registrat en el conjunt de l'Estat, on els llançaments derivats d'execucions hipotecàries van augmentar un 6% fins a març, mentre que els acordats per impagament del lloguer van disminuir un 0,3% en termes interanuals.

En concret, l'informe del CGPJ indica que en el primer trimestre de l'any es van iniciar 20.201 execucions hipotecàries, la qual cosa suposa una disminució del 16,6% respecte a les 24.226 registrades en el mateix període de l'any passat.

Segons l'estadística, la xifra d'execucions hipotecàries es va reduir en totes les comunitats autònomes, menys a Andalusia, on van pujar un 8,6% i a Galícia, un 3,3%.

Del total, gairebé una quarta part es van iniciar a Andalusia amb 4.990, seguida de Catalunya, amb 4.085, i Comunitat Valenciana, amb 3.289.

Aquestes tres comunitats van representar el 61,2% de totes les execucions hipotecàries presentades a Espanya en el primer trimestre.

Per la seva banda, el major nombre de desnonaments es va produir a Catalunya, on es van registrar gairebé un de cada quatre llançaments (el 23,4%), seguida d'Andalusia, amb el 15,1%; la Comunitat Valenciana, amb el 14,8%, i Madrid, amb l'11,9%.

Menys processos monitoris

L'informe publicat ahir també inclou el nombre de procediments monitoris (mitjançant els quals es reclamen deutes personals vençuts) presentats en els jutjats de Primera Instància i de Primera Instància i Instrucció, que van aconseguir 166.433, el 2,7% menys respecte al mateix període de 2014, després de quatre trimestres de creixement interanual.

D'aquests, un de cada cinc es va registrar a Andalusia, el 20,7%; seguit de Madrid, amb el 14,1%; la Comunitat Valenciana, amb el 13,6%, i Catalunya, amb el 9,9%.

De les dades, el CGPJ destaca que en aquesta última comunitat autònoma, la disminució interanual va arribar al 40,6%, en passar de 27.628 procediments d'aquest tipus en el primer trimestre de l'any passat, a 16.413 l'any 2015.