El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, es presentarà com a candidat a la presidència de l'Eurogrup, el fòrum informal de titulars econòmics dels 19 països de l'eurozona, van confirmar fonts del Ministeri d'Economia. S'enfrontarà a l'actual president, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, que ahir va anunciar avui que ja havia presentat la seva candidatura per renovar el seu mandat.

El Govern espanyol assegura que Espanya té suports entre els seus socis. Entre ells hi ha el del titular de Finances de França, Michael Sapin, qui en la seva recent visita a Madrid va declarar que De Guindos tenia "qualitats excepcionals" per a aquest càrrec, al mateix temps que va sostenir que Espanya mereixia tenir més responsabilitats en les institucions europees de les que té en l'actualitat.

Dijsselbloem també considera que pot fer front a l'elecció amb la "confiança" que té el suficient suport dins de l'Eurogrup per optar a un segon mandat una vegada que expiri l'actual el proper 21 de juliol, va indicar l'agència holandesa ANP.

L'Eurogrup és l'òrgan consultiu en el qual els ministres d'Economia i Finances dels 19 països que comparteixen l'euro debaten l'estratègia monetària de ?l'eurozona i, des de la seva creació, ha tingut dos presidents: el luxemburguès Jean-Claude Juncker i l'holandès Jeroen Dijsselbloem

L'Eurogrup, inicialment denominat Euro 11, va ser constituït el 13 de desembre de 1997 pel Consell Europeu -màxim òrgan de decisions de la UE i integrat pels caps d'Estat i de Govern dels països comunitaris- per facultar la celebració de reunions de deliberació entre els socis que adoptaven la moneda única.

El puixant paper en l'escena europea d'aquest òrgan ha obert la possibilitat de transformar-ho en una instància formal amb capacitat de decisió, la qual cosa divideix els països de la UE, ja que això obligarà, entre altres assumptes, a modificar el Tractat de la Unió.

En aquests moments la naturalesa jurídica de l'Eurogrup és complexa, ja que, malgrat ser un òrgan institucionalitzat, manté un caràcter informal.

L'eurozona, gestada l'any 1999 i materialitzada en 2002, està actualment integrada per Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Holanda, Portugal, Eslovènia, Malta, Xipre, Eslovàquia, Estònia, Letònia i Lituània.