Les famílies amb préstecs hipotecaris de Madrid, el País Basc i Catalunya seran les més beneficiades amb la caiguda a mínims històrics de l'euríbor al maig, amb descomptes d'entre 250 i 300 euros anuals en la quota de les hipoteques contractades en aquestes tres comunitats fa un any. L'euríbor a dotze mesos, que mostra en realitat el preu del diner a un any al mercat interbancari europeu, però que és la principal referència hipotecària a tipus variable, va baixar al maig al mínim històric del 0,165 %, segons dades del Banc d'Espanya.

Un any abans, al desembre del 2013, l'euríbor se situava en el 0,593 %, més de quatre dècimes per damunt de l'últim marcat. En aquell moment, l'import mitjà d'una hipoteca per a la compra d'habitatge era de 99.164 euros, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que en aplicar-li l'euríbor llavors en vigor suposava pagar una quota mensual de 355,74 euros. Si el préstec es revisa anualment, ara al juny la quota passarà a ser de 337,43 euros, 18,31 euros menys al mes.

La xifra

L'import mitjà de les hipoteques varia d'una regió a una altra, i les hipoteques de més quantia pateixen les pujades de l'euríbor en mesura més elevada que les més reduïdes, però també es beneficien de majors descomptes quan l'indicador baixa. Segons les dades de l'INE, a Catalunya el descompte de l'euribor fregarà els 250 euros anuals, ja que l'import mitjà d'una hipoteca per a la compra d'habitatge ascendia al maig de l'any passat a 112.711 euros, amb la qual cosa ara el descompte serà de 20,8 euros mensuals o 249,6 anuals.