El reglament de la reforma de la Llei de finançament de les comunitats autònomes que es va aprovar al maig al Congrés obligarà les comunitats autònomes a demanar permís al Ministeri d'Hisenda abans de concedir crèdits i avals a les empreses dels seus territoris.

Tal com va avançar ahir el diari econòmic Expansión, totes les operacions de crèdit de les autonomies estaran sotmeses a un criteri de "prudència financera".

El govern espanyol entén que la política d'avals dels governs autonòmics a les empreses dels seus territoris ha posat en risc la solvència dels seus comptes. Vincularà els permisos al compliment dels objectius de dèficit.

L'executiu de Rajoy recorda que les operacions de crèdit dels governs autonòmics a les empreses es van multiplicar a mesura que avançava la crisi i els criteris que les guiaven eren principalment polític o per evitar la fallida d'empreses locals.

En el cas de la Generalitat de Catalunya, aquests avals ascendeixen a 2.700 milions d'euros mitjançant ens públics com Avançsa, que va injectar diners a Spanair abans que l'aerolínia acabés fent fallida.

Expansión recorda també els avals de la Generalitat valenciana al València Futbol Club i el govern de Múrcia a un aeroport que malgrat que porta dos anys construït encara no s'ha inaugurat.