L'FMI demana a Espanya que apugi l'IVA i imposi el copagament sanitari

El govern respon que no aplicarà cap de les mesures proposades per l'organisme, que ha elevat la previsió de PIB fins al 3,1%

10.06.2015 | 07:31

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat la previsió de creixement d'Espanya per a aquest any al 3,1%, encara que ha matisat que per seguir en la dinàmica de recuperació són necessàries "reformes addicionals", augmentar els impostos especials, l'IVA i un major copagament de les autonomies en sanitat i educació. Unes mesures que l'executiu de Rajoy, a través del secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, ja va assegurar que no té intenció d'aplicar.

La proposta de l'FMI la va fer el cap de la Missió de l'FMI a Espanya, Helge Berger, en una roda de premsa celebrada a Madrid per presentar les conclusions preliminars d'un informe que revisa l'economia espanyola, segons el qual es constata que la previsió del PIB també millorarà el 2016 fins a arribar al 2,5 % a causa de l'acceleració de la recuperació econòmica i a la creació d'ocupació.

Segons el parer de Berger, Espanya necessita "esforços addicionals" per a un creixement "robust" a mitjà termini i va assegurar que una reversió de les reformes dutes a terme per l'actual Govern crearia "incertesa" i podria frenar la recuperació.

En l'informe, l'FMI reconeix que a Espanya subsisteixen "debilitats" i "profunds problemes estructurals" i que la desocupació segueix sent "preocupantment molt elevada".

No obstant això, i malgrat els desequilibris, les reformes a Espanya estan complint un rol important i la consolidació fiscal ha tranquil·litzat els mercats i ha augmentat la confiança.

En aquest marc, el responsable de l'FMI va plantejar augmentar els impostos especials i mediambientals i una gradual reducció dels tractaments preferencials en l'impost sobre el valor afegit (IVA), així com un augment del copagament de la sanitat i l'educació en les comunitats autònomes.

Segons l'FMI, Espanya hauria d'enfortir-se el marc fiscal autonòmic i incloure mecanismes de mutualització del deute o impostos alternatius que permetin el finançament de les autonomies en èpoques de crisis. L'objectiu seria millorar la recaptació d'ingressos, apunta.

Abaratir l'acomiadament

El responsable de l'FMI també veu marge per a més reformes laborals que augmentin la creació d'ocupació, advoca per un contracte únic i per abaratir l'acomiadament. A més defensa reduir la bretxa existent entre les indemnitzacions per acomiadament dels treballadors indefinits i els temporals. L'FMI insisteix en un contracte únic amb costos d'acomiadament en funció de l'antiguitat en aquells sectors amb elevada rotació estacional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Turquia i Egipte disparen un 70% les reserves de britànics i recuperen el «turisme prestat»

Els rivals de la Costa Brava i la costa catalana en el Mediterrani recuperen 3,5 milions de...

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Més de 500 representants del teixit empresarial gironí i també autoritats,...

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

?El sindicat assegura que hi ha més contractes en precari en la indústria alimentària gironina

Els estrangers compren el 31% de les cases a Girona

El mercat català depèn molt de la demanda interna i les compres de residents han crescut un 20,6%...

Enllaços recomanats: Premis cinema