Viu a Palo Alto, al cor de Silicon Valley, la meca de les empreses tecnològiques. De fet, ha format part d´una de les més exitoses dels últims anys. Aquest barceloní cada cop més californià es declara un enamorat de Girona i del Temps de Flors. Fa pocs dies va ser a la ciutat, on ens va atendre poc abans de participar com a ponent en el Girona Talent.

Per què va deixar WhatsApp?

A WhatsApp treballava amb un equip en l´àrea de Desenvolupament de Negoci. Amb l´adquisició per part de Facebook, aquesta àrea quedava desvirtuada i no quedava clar quin era el meu paper a la companyia.

Com recorda el dia a dia a WhatsApp quan eren una empresa petita que guanyava milers d´usuaris cada dia?

Abans que ens comprés Facebook, una de les coses que més m´emocionava d´anar a l´oficina era que un equip petit, d´una companyia petita, érem capaços de resoldre problemes grans i competint amb altres companyies. La sensació d´estar en una guerra, d´intentar fer alguna cosa que mai ningú ha aconseguit i que a poc a poc estàs aconseguint. M´emocionava veure com 50 persones estaven creant un producte que donava servei a centenars de milions de persones d´arreu del món i que el feien servir per coses tan importants com parlar amb les seves famílies i amics.

Tenia la sensació que estaven fent història?

WhatsApp ha estat un cas únic, i gairebé irrepetible. Es donaran molts pocs casos més com aquest en el sector tecnològic.

I ara, en quin projecte està embarcat?

Estic avaluant diverses iniciatives. Una de les coses que més m´agrada de Silicon Valley és que hi ha molta gent fent coses, i gent d´arreu del món que ve a passar uns dies a mantenir contactes, buscar inversors? hi ha l´oportunitat de conèixer molts projectes i de reunir-te amb equips. Allà la gent és molt oberta i de seguida és fàcil trobar 10 o 15 minuts per ­reu­nir-te amb qui sigui, fins i tot amb directius molt importants. Allà no importa qui siguis ni d´on siguis, sinó quin és el teu projecte i quin valor pot aportar. Això ho estic aprofitant molt i m´estic reu­nint amb molta gent. M´agrada molt el tema de missatgeria i estic mirant coses en aquesta línia. Amb la meva xicota estem invertint en algunes companyies d´allà i estudiant diverses plataformes d´inversió.

I en què us fixeu a l´hora d´invertir?

El més important són els ­equips que hi ha darrere d´un projecte. Que sigui capaç d´executar i de fer-ho ràpid. Que el projecte solucioni problemes, si pot ser, problemes grans. A més, busquem projectes en què puguem implicar-nos i col·laborar d´alguna manera.

WhatsApp va acabar amb els SMS. Amb el nou servei de veu, amenaçaran la viabilitat de les grans operadores de telefonia?

Les operadores ja saben que el seu negoci està en les dades i les infraestructures de xarxa que tenen, que són un punt crític per al funcionament d´internet. Però també han d´estar alerta a les noves oportunitats que suposen les start-ups que s´estan creant.

Vostè va iniciar un projecte empresarial a Barcelona i ara està a Silicon Valley. Si hem de comparar, com estem a Catalunya en esperit emprenedor?

D´entrada, cal dir que no tothom ha de ser emprenedor. També és bo que hi hagi treballadors i bons professionals que treballin a les empreses. D´altra banda, aquí, en general, hi ha molts emprenedors que tenen Silicon Valley massa idealitzat.

En quin sentit?

Sembla que allà tot sigui perfecte i que fora d´allà no es pugui fer res. I no és cert. Idealitzar Silicon Valley pot perjudicar el talent que tenim aquí, on hi ha universitats de primer nivell. No obstant, és cert que allà l´ecosistema està millor preparat: universitats de primer nivell, finançament assequible, una normativa favorable a la creació de noves empreses...

I aquí què tenim que sigui millor?

Les relacions humanes, la vida familiar, o l´accés a la cultura és molt millor aquí. I ho trobo a faltar. Potser la falta d´arrelament de la gent i la rapidesa amb què passen les coses a Silicon Valley crea un entorn favorable als negocis, però també té la seva part negativa. A més, a Catalunya i Espanya s´estan fent passos endavant molt grans en temes com l´aprenentatge de l´anglès, que és un factor clau, o en la internacionalització, ja que cada vegada tothom té més clar que l´economia és global. Cada vegada és més fàcil crear negocis tecnològics amb seu fora de Silicon Valley.

Assegura que Uber és una de les seves apps preferides. A Espanya, un jutge l´ha prohibit. Què pensa de les traves que aquesta empresa i altres que troben molts problemes de regulació a Europa?

Serveis com Uber o Airbnb són imparables. Els polítics s´haurien de dedicar a veure com recol·locar treballadors afectats per la nova economia, com els taxistes, cap a sectors on puguin ser útils.

Què li diria a un taxista?

Que la seva feina acabarà ­desa­pareixent i que la despesa que va fer en la compra de la llicència és com si hagués invertit diners en una empresa que ha fet fallida. En pocs anys, els serveis de transport els acabaran fent vehicles sense conductors.