El període entre 1993 i 2014 indica una tendència creixent de les inversions estrangeres a Catalunya que no es trenca pel descens conjuntural del 15,8% que es va registrar el 2014, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona. A partir de les dades d'aquest estudi, La Cambra assegura que al llarg del període analitzat en cap cas es pot concloure que la inversió a Catalunya "hagi estat afectada negativament pel context polític" del procés sobiranista català. A més, de cara el 2015, i després d'haver superat els primers mesos de l'any, les perspectives empresarials preveuen que durant aquest exercici la inversió en capacitats productives serà superior a la registrada el 2014. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va iniciar ahir la presentació de l'estudi sobre l'evolució de la inversió estrangera a Catalunya dient que el contingut del mateix venia a confirmar el que en altres ocasions havia dit la Cambra de Comerç que el context polític de Catalunya no estava afectant les decisions d'inversions estrangeres al Principat, especialment si s'observava la sèrie en un període llarg.

Ramon Rovira, cap d'estudis de la Cambra, va assegurar que era "enganyós" agafar dades d'inversió estrangera any rere any i treure conclusions en base a variacions anuals perquè les oscil·lacions podien suposar fortes distorsions i confusions. Justament per superar aquestes confusions, la Cambra ha elaborat aquest estudi sobre l'evolució de les inversions estrangeres agafant un període molt més llarg per detectar "la tendència de fons".

Entre el 1993-2014 s'observa una tendència de fons creixent de les inversions estrangeres a Catalunya, malgrat la davallada conjuntural del 15,8% en relació amb el 2013. No obstant aquest descens, quan aquesta dada es valora en un context temporal més ampli, es veu que el nivell de la inversió estrangera el 2014 es va situar per sobre del 2012 i pràcticament al mateix nivell del 2011.

L'estudi també fa referència a les xifres absolutes de la inversió estrangera a Catalunya i assegura que entre el 2012 i el 2014 el valor mitjà va ser d'uns 3.000 milions d'euros anuals, "amb suaus oscil·lacions a l'alça o a la baixa". Es més, els valors assolits al final de la sèrie se situen "significativament" per sobre de la mitjana històrica del període 1994-2014.

Inversió productiva

L'estudi també analitza l'evolució de la inversió productiva total, tant l'estrangera com la domèstica, durant el mateix període i contrasta els resultats amb els referits només a la inversió estrangera. Així, la inversió productiva, excloent el sector de la construcció, a Catalunya és actualment un 11,9% inferior al valor registral del 2008, mentre que la inversió estrangera en el mateix període també a Catalunya ha crescut un 26,6%. La Cambra de Comerç va fer coincidir la presentació de l'estudi sobre inversions estrangeres amb el resultat d'una enquesta feta a 3.000 empreses catalanes en relació amb els plans d'inversió que tenen per aquest any 2015. El 36% de les empreses enquestades van assenyalar que invertirien a Catalunya, un 4% al conjunt de l'estat espanyol i el 2% a l'estranger.

La indústria i la construcció són els dos sectors on es preveu una major activitat inversora a Catalunya.