El fabricant de motos gironí Gas Gas, amb seu a Salt (Gironès), es troba a un pas de la liquidació. Tot i que ha aparegut un inversor suís disposat a invertir fins a 10 milions d'euros (MEUR) a la companyia, el comitè rebutja del tot la seva proposta. D'entrada, perquè al darrere no hi ha un compromís ferm (demana un mes i mig per auditar l'empresa abans de decidir-se). I després perquè, en cas que invertís a la firma, el seu pla de viabilitat s'acompanyaria d'un ERO temporal, acomiadaments i rebaixes salarials. Fonts de la direcció asseguren que, davant aquest panorama, no els queda cap més sortida que demanar la liquidació al Jutjat Mercantil. Una decisió que es podria prendre aquest mateix vespre.

L'inversor suís ha anat aquest divendres a la seu de Gas Gas, on s'ha reunit amb el comitè, la direcció i l'administrador concursal (Pricewaterhousecoopers). Tot i no voler-ne desvetllar el nom, fonts de l'empresa asseguren que és "conegut en el món de la moto" i que s'ha mostrat interessat a invertir entre 6 i 10 MEUR per tornar a arrencar l'activitat de la companyia.

Si això passés, les mateixes fonts de Gas Gas indiquen que el deute actual -que se situa ja als 37 MEUR- es podria arribar a reduir fins als 13. Per una banda, per l'aportació del nou inversor. I per l'altra, perquè hi hauria socis que han aportat crèdits a l'empresa i que hi renunciarien, i perquè ja s'havia lligat un acord amb la banca per refinançar la seva part de deute.

Tot i això, però, i aquí és on apareix l'oposició frontal per part del comitè, la inversió no està assegurada. Els representants dels treballadors expliquen que el nou soci inversor ha demanat un termini d'un mes i mig per auditar Gas Gas abans de decidir-se a entrar-hi. I que durant aquest temps d'estudi, el 100% de la plantilla hauria d'acollir-se a un nou ERO temporal.

A més, si la inversió tira endavant, el nou soci ja ha deixat entreveure que el seu pla de viabilitat passaria per fer acomiadaments i reduir salaris. El comitè, en una entrada al seu Facebook, s'oposa fermament a la proposta. "Si després d'auditar l'empresa no li interessés, no seguiria endavant amb la compra, cosa que deixaria la plantilla amb menys prestacions i la marca encara més debilitada", expliquen els treballadors.

"No pactarem amb qui només vol fer un cop d'ull"

Per això, la plantilla s'oposa a pactar allò que demana l'inversor suís. "No acordarem res amb un inversor que només vulgui fer un cop d'ull a l'empresa", indiquen els treballadors de Gas Gas. "Cap inversor que conegués l'estat actual de la companyia hi invertiria, a no ser que l'enganyessin; per tant, si acceptéssim l'ERO temporal, això només serviria per incrementar el desgast continu que patim", critica el comitè d'empresa.

Davant la proposta del possible inversor, els representants de la plantilla aposten clarament per anar a liquidació. Indiquen que, d'aquesta manera, mentre la unitat productiva no es vengués per cobrir el deute, es podrien "fabricar motos per donar aire a la xarxa comercial" i evitar que Gas Gas es continuï devaluant (actualment, la producció fa mesos que està aturada).

Ara, l'administrador concursal haurà d'emetre un informe i enviar-lo al Jutjat Mercantil perquè decideixi quina via obre. Si esperar que l'inversor suís es decideixi o bé portar Gas Gas a liquidació. De totes maneres, però, la decisió podria arribar avui mateix per part dels actuals accionistes i la direcció de la companyia.

I és que, com han explicat fonts de l'empresa, la postura del comitè fa que no els quedi més remei que anar a liquidació. "Si la plantilla no accepta l'ERO temporal mentre l'inversor audita l'empresa, no podrem assumir aquests dos mesos de salaris; per tant, no ens quedarà cap altra sortida", han explicat les mateixes fonts. Aquest vespre, s'ha convocat un consell d'administració de Gas Gas. Una reunió on, possiblement, s'acordi demanar al Jutjat Mercantil que liquidi l'empresa.