La creació de noves empreses sol ser un bon baròmetre del dinamisme d'una economia. D'acord amb aquest criteri, Girona registra un excel·lent inici d'any, sobretot perquè el creixement de les constitucions ha anat en augment a mesura que avançava l'exercici.

Segons dades oficials del Registre Mercantil recollides per Infocif-Gedesco, entre els mesos de gener i maig a Girona s'han constituït 688 noves societats mercantils, cosa que suposa un creixement de l'11,1% respecte al mateix període de l'any passat.

Si ens fixem només en el mes de maig, el creixement arriba fins al 63% anual, molt per sobre el 13% de mitjana a l'Estat.

Madrid va ser la província amb un nombre més elevat d'empreses creades al maig, amb 1.533 societats, amb un augment del 4,50%. A Barcelona es van fundar 1.287 empreses noves, un 29,09% més respecte a les 997 mercantils registrades al maig de l'any anterior.

València va acabar el mes de maig novament com la tercera província d'Espanya en empreses inscrites, amb 445 societats, un 13,23% més que en el cinquè mes de l'any passat. Màlaga se situa en la quarta posició, amb 402 empreses noves, un 0,50% més que al maig de 2014. La segueix en cinquena posició Alacant, que descendeix un 1,60% en creació d'empreses, fins a 368 negocis nous.

Un total de 33 províncies espanyoles van aconseguir tancar el mes de maig amb creixement de constitucions, en inscriure més empreses noves que l'any anterior.

La indústria va tornar a ser al maig l'únic gran sector de l'economia espanyola que no va créixer en creació de noves empreses. El comerç torna a ser el grup econòmic amb més noves constitucions, amb 2.565 societats inscrites, un 14,61% més que en el mateix període de 2014.

El segon sector en nombre de societats mercantils fundades va ser la construcció i immobiliari, que va augmentar un 15,41% fins a les 1.438 societats mercantils creades en el cinquè mes d'aquest any.

El turisme també va augmentar el nombre de negocis inscrits al maig, amb un total de 741 empreses creades, amb una pujada del 12,79% en relació amb el mateix mes de 2014.

La indústria espanyola, per contra, va tancar el mes passat amb una nova baixada en el nombre de societats mercantils creades. Concretament, la baixada va ser d'un 9,47% en el cinquè mes d'exercici, fins a les 344 noves empreses creades.

El cinquè grup en creació d'empreses al maig va ser el transport, amb un total de 262 empreses creades en el període, la qual cosa significa un increment del 42,39% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Tres mesos de pujades

Les dades d'Infocif-Gedesco demostren que el mes de maig ha estat el tercer mes consecutiu d'increment en la creació d'empreses a Espanya. La tendència a la baixa anterior es va trencar al març d'aquest any després de dos mesos seguits de caigudes. Fins al moment, els augments de març -de l'1,65%- i d'abril -1,20%- havien estat molt moderats, però el ritme d'augment en la creació d'empreses s'ha accelerat al maig fins al 12,85%.