La majoria de normatives són interpretables, però quan parlem de normatives fiscals, l'administració tributària sempre sol escombrar cap a casa. Ho sap bé en Francesc Pujolràs, un divorciat gironí que fa quatre anys que manté un estira-i-arronsa amb Hisenda que, segons explica, encara es podria allargar quatre o cinc anys més.

A la web de l'Agència Tributària hi ha un apartat de "consultes freqüents". Allà, en Francesc Pujolràs va descobrir l'existència d'una "consulta vinculant" segons la qual els pares divorciats tenen dret a desgravar, a més de la pensió alimentària fixada al Conveni Regulador de Divorci, altres quantitats pagades en concepte de despeses escolars, menjador escolar, quotes acadèmiques, vestit, assistència mèdica, etc.

Quan ho va saber, i es va adonar que aquesta consulta casava amb la seva realitat, va intentar aconseguir aquestes deduccions. "Però tot i que Hisenda ho recull a la seva web, a l'administració de Girona de l'Agència Tributària es neguen a aplicar-ho, amb perjudici meu i de tots els contribuents que estem en la mateixa situació", lamenta Pujolràs.

Davant la negativa d'Hisenda a Girona, Pujolràs va decidir portar el cas al Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC). Però aquí ha tornat a topar amb la maquinària administrativa. I és que el recurs s'havia de tramitar des de l'Administració de Girona de l'Agència Tributària, que és qui s'encarrega de preparar l'expedient corresponent. Primer el van aturar perquè li van dir que probablement resoldrien el recurs sense enviar-lo al TEAC. Ara han decidit tramitar-lo a Madrid, però Pujolràs no té cap esperança que es resolgui ràpid. "M'han dit que tot just ara estan estudiant els expedients de 2011, o sigui que potser faran falta 4 o 5 anys perquè això es resolgui", assegura.

Aquest divorciat gironí insisteix a difondre la consulta vinculant, "perquè interessa a molta gent, ja que podem reclamar la desgravació d'unes despeses que l'Administració de Girona ens nega, tot i que hi ha jurisprudència al nostre favor".

Pujolràs explica que es poden reclamar els exercicis anteriors 2013, 2012, 2011 i el de 2010, si bé aquest últim només fins al dia 20 de juny d'aquest any. "Només cal presentar un recurs demanant la revisió de la declaració de l'any corresponent, adjuntant les factures o els rebuts, i es pot tramitar fàcilment per internet o presencialment a l'Administració de Girona de l'AEAT", afegeix.

Més enllà d'estar convençut que té raó, Francesc Pujolràs, es queixa del tracte rebut a la delegació d'Hisenda a Girona: "Jo treballo en una oficina bancària de cara al públic i part de la meva feina és intentar resoldre problemes dels nostres clients. Tots nosaltres som els clients d'Hisenda, però allà no et donen solucions perquè no en tenen cap necessitat".

El lament d'aquest pare divorciat coincideix amb el de l'expert fiscalista Joan Iglesias, un inspector d'hisenda en excedència que Mas-Colell va fitxar per a dissenyar el nou model d'administració tributària catalana. En el seu darrer llibre, Iglesias explica que hi ha alternatives al model d'Hisenda espanyola. Cita, per exemple, el model de cooperació, implantat a Austràlia des de 1993 i a Suècia des de 2005. La característica principal és el bon tracte. El contribuent és un client: tractem-lo bé! I es basa en dues premisses: en l'autocontrol del ciutadà i en el valor dels cooperants, és a dir, els intermediaris fiscals, els tècnics tributaris, els assessors fiscals, els economistes i els gestors.