El lloguer d'apartaments turístics a la Costa Brava per aquest estiu es mantindrà en unes xifres molt similars a les de l'any passat, segons les previsions de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA). Destaquen, però, l'ocupació en les tres primeres setmanes d'agost on, ara com ara, és ja gairebé impossible trobar un apartament. I és que, segons l'ATA, l'ocupació mitjana en les tres primeres setmanes d'agost és del 95% mentre que per l'última d'agost està per sobre del 80%. El juliol, en canvi, la mitjana d'ocupació és d'un 65% amb un creixement al sud de la Costa Brava, sobretot a Lloret de Mar.

En paral·lel, l'ATA va desmentir que el preu del lloguer dels apartaments turístics hagin crescut un 9% aquest any, com apuntaven els estudis i informes del portal immobiliari Pisos.com i la societat de taxació TecniTasa, dels quals Diari de Girona es feia ressò dilluns. El creixement «màxim» i en «casos concrets» se situaria en el 2%, van puntualitzar des de l'associació.

Després d'uns anys de crisi on el sector ha patit alguns descensos en l'ocupació dels apartaments, enguany la previsió és mantenir-se en les xifres de l'any passat i, en tot cas, no estar per sota. Per aquest estiu, les millors xifres s'assoliran en les tres primeres setmanes d'agost, les que tradicionalment tenen més demanda. En aquest sentit, segons l'ATA, l'ocupació per aquestes dates se situa en el 95% mentre que per a l'última setmana d'agost la xifra està per sobre del 80%, a l'espera de les reserves d'última hora, van afegir.

Per la seva part, l'ocupació mitjana a tota la Costa Brava per al juliol és d'un 65%. Però no totes les zones del litoral gironí en surten afavorides de la mateixa manera.

En aquest sentit, l'ATA va especificar que han detectat una millora a la zona de la Costa Brava sud on l'ocupació per al juliol s'acosta al 90%, una recuperació que s'ha notat especialment a la zona de Lloret de?Mar. Així, des de l'ATA destaquen que en aquesta zona sud del litoral es pot parlar d'una recuperació de les tres primeres setmanes de juliol, tot i que no es pot dir el mateix de la resta de la Costa Brava, que es mantindrien amb un mes similar al de 2014.

De fet, l'Associació Turística d'Apartaments seria ara optimista amb la previsió de mantenir les xifres de l'any passat, tot i que resten a l'espera de les reserves d'última hora per part dels clients particular, sobretot per al juliol.

El preu dels lloguers

D'altra banda, l'ATA?va desmentir les xifres aportades pel portal Pisos.com i la societat TecniTasa en les quals constataven un increment del preu del lloguer dels apartaments turístics del 9% a la Costa Brava respecte a l'any passat, amb pisos a un preu de lloguer de fins a 1.100 euros per setmana.

Tot i reconèixer que hi poden haver casos «puntuals», l'ATA, amb més de 120 empreses i propietaris dedicats al lloguer turístic d'apartaments i vil·les a la demarcació i en representació de 20.000 apartaments, va assegurar que la variació de preus no ha superat, en el millor dels casos, el 2% i que el preu dels lloguers dels últims anys, marcats per la crisi econòmica, ha estat pràcticament invariable.

El sector a Catalunya

Sobre el sector d'apartaments a Catalunya, especialment a la Costa Brava, respecte de la resta de l'Estat, l'Associació Turística d'Apartaments a la demarcació de Girona va apuntar que «a Catalunya és on es paguen les contribucions més altes, especilment en zones de la costa com l'Estartit o Pals».

També que «a Catalunya els apartaments estan obligats a recaptar la taxa turistica, i per tant, són una font d'ingressos pel govern». Finalment, des de l'ATA?van afegir que a Catalunya «existeix un ampli ventall de preus d'apartaments a primera línia de mar que dóna opció a la majoria de pressupostos dels clients que volen passar unes vacances» negant que tots els apartaments siguin cars.