Els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona van decidir rebutjar la pròrroga del rescat grec més enllà del 30 de juny, i tenien previst reunir-se per preparar els "passos següents" per salvaguardar l'estabilitat financera de l'eurozona,va explicar el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. L'Eurogrup va emetre una declaració amb aquesta conclusió que no va tenir l'aprovació del ministre grec de Finances, Yanis Varufakis, i va convocar immediatament una segona reunió per "tractar qualsevol conseqüència" que es derivi del rebuig de Grècia a les propostes dels seus creditors i l'anunci d'un referèndum, en haver les autoritats gregues donat per acabades les negociacions. En aquesta reunió ja no participarà Varufakis, que va recollir les seves coses i tenia previst tornar a Atenes, per decisió del propi Dijsselbloem.

No només expirarà el programa el proper dia 30, sinó també tot el finançament relacionat amb l'actual rescat, inclosa la transferència dels beneficis obtinguts pel BCE de compra de bons grecs i dels dels bancs centrals nacionals dels països de la eurozona. Ara l'Eurogrup es reunirà per "preparar-se per al que sigui necessari per garantir que l'estabilitat de l'eurozona romangui en el seu nivell alt", va assenyalar Dijsselbloem.

"Ens van sorprendre negativament els passos fets divendres a la nit pel Govern grec. Després del nostre últim Eurogrup vaig dir que la porta romania oberta i que les institucions estaven preparades per mirar les últimes propostes del costat grec i prosseguir les converses", va assenyalar.

Aquestes converses continuaven divendres a la nit entre les tres institucions i representants grecs, quan "aquests van rebre la comunicació que havien d'abandonar la reunió", va explicar Dijsselbloem. "Ells van acabar bàsicament les negociacions" així, va afegir, "i poc després va quedar clar per què: Grècia va decidir respondre negativament a les propostes que havien posat sobre la taula les institucions. Va rebutjar aquestes propostes", va assenyalar.

Va destacar que les propostes de les institucions van utilitzar la "màxima flexibilitat" que podien en aquest procés i "no obstant això, les autoritats gregues van rebutjar-les i van decidir presentar al parlament la convocatòria d'un referèndum amb una recomanació negativa sobre les mateixes" per als votants, va afegir

Per als socis de Grècia, el procés no havia finalitzat i les propostes no eren ni "definitives ni van ser discutides per l'Eurogrup", i "tot i això el Govern grec va trencar el procés, el va rebutjar i ara el posa de manera injusta en un referèndum".

"Hem de concloure, encara que sigui lamentable, que el programa expirarà dimarts a la nit", va destacar Dijsselbloem, que va aclarir que Atenes havia demanat una pròrroga d'un mes. El president de l'Eurogrup va dir que els "riscos" per a Grècia amb el referèndum són "importants". Fins i tot si els votants diguessin "sí" a les propostes, en el període Grècia no podria comptar amb finançament dels seus socis i la "situació serà molt negativa", va explicar.

"Com Grècia pensa que sobreviurà i resoldrà els seus problemes no ho sé", va dir, tot destacant que mai pot haver una sortida "fàcil" per a Grècia en cap acord i "aquesta és la veritat". "Si el Govern no està disposat a acceptar aquesta veritat i dir-la als seus votants, llavors tenen un problema de credibilitat", va afirmar Dijsselbloem.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va assegurar a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i al president francès, François Hollande, que el referèndum sobre l'oferta de les institucions "es durà a terme independentment de la decisió de l'Eurogrup". "La democràcia és el valor suprem a Grècia i el referèndum es durà a terme independentment de la decisió de l'Eurogrup", va traslladar Tsipras als líders europeus durant una conversa telefònica. El primer ministre va prometre que, sigui quina sigui la decisió de l'Eurogrup, el poble grec "tindrà oxigen per a la setmana que ve i sobreviurà".

Consulta sense sentit

En tot cas, tenint en compte que les negociacions es donen per acabades, el referèndum podria deixar de tenir el seu sentit inicial: preguntar al poble si accepta les mesures proposades per les institucions a canvi del desemborsament del rescat.

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) es reunirà per discutir la situació de Grècia i dels seus bancs. A més, en un comunicat, el BCE va assegurar que "observa molt de prop la situació" després del trencament de les negociacions entre les institucions i Grècia.