El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va anunciar ahir la posada en marxa de mesures de control de capitals a tot el país, començant pel tancament provisional dels bancs al llarg de tot el dia d'avui. Tsipras va fer aquestes declaracions mitjançant un missatge televisat després d'un Consell de Ministres d'emergència, en el qual va evitar donar detalls sobre les mesures en concret i el moment de la seva entrada en vigor i en què va acusar directament la «troica», formada per el Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea, d'intentar executar un xantatge antidemocràtic a Grècia. «La negativa de la pròrroga comporta mesures de restriccions bancàries a la retirada de dipòsits», va afirmar el mandatari hel·lè.

Segons les pròpies fonts bancàries, els bancs estaran tancats a partir d'avui i durant una setmana, mentre que la Borsa d'Atenes tampoc obrirà durant la jornada d'avui. D'acord amb aquestes fonts, el límit de retirada d'efectiu en els primers dies del control de capitals estarà al voltant dels cent euros. A més, el primer ministre va assegurar que els dipòsits dels grecs no corren risc i el pagament de salaris i pensions estan garantits.

Tsipras va anunciar, d'altra banda, que ha sol·licitat novament al president del Consell Europeu, Donald Tusk, així com als líders de l'eurozona, una pròrroga del rescat d'uns dies, petició que va ser rebutjada per l'Eurogrup dissabte passat. «Ells són els que poden tombar la decisió de l'Eurogrup i permetre al Banc Central Europeu que segueixi donant suport a la banca grega», va dir Tsipras, que va culpar l'Eurogrup d'haver provocat que l'entitat monetària no hagués elevat ahir el límit de crèdits que poden demanar prestats els bancs grecs.

El Banc Central Europeu va decidir no elevar la quantitat màxima de préstecs que poden demanar les entitats financeres, actualment en uns 90.000 milions d'euros, una suma pràcticament assolida ja, segons els mitjans. Tsipras va assenyalar que aquesta decisió obeeix a la resolució de l'Eurogrup de dissabte de no concedir a Grècia una breu pròrroga del rescat, una mesura destinada a «fer xantatge al poble», segons va dir. «La dignitat dels grecs contra les injustes extorsions enviarà a Europa un missatge d'esperança i orgull», va declarar després de conèixer la negativa de la troica a la seva petició d'estendre el termini de devolució del préstec que van efectuar a Grècia per sortir de la crisi. «El rebuig d'aquesta breu extensió del programa ha estat un acte sense precedents per als estàndards europeus i posa en dubte el dret d'un poble sobirà a decidir», va dir Tsipras. «La decisió no té cap altre objectiu que fer xantatge a la voluntat del poble grec», va agregar. «En aquestes hores crítiques ens enfrontem a la història, i l'únic que hem de témer és la pròpia por», va proclamar Tsipras, evocant les paraules pronunciades pel president nord-americà Franklin Delano Roosevelt en el seu discurs de presa de possessió de 1933, en què va anunciar el seu programa de mesures per treure els Estats Units de la Gran Depressió.