La Borsa espanyola va caure ahir un 4,56%, la caiguda més significativa des d'agost de 2012, i va perdre els 10.900 punts, afectada per Grècia, que després de trencar les negociacions amb els seus creditors, ha anunciat un "corralito", davant la fugida massiva de capitals, per la por que el país finalment surti de l'euro. En línia amb la borsa espanyola, la resta d'Europa també va acabar amb importants pèrdues, sobretot, els països perifèrics, ja que Portugal va caure el 5,22% i Milà, el 5,17%. París també va cedir el 3,74%; Frankfurt, el 3,56% i Londres, l'1,97%. Les tensions que provoca Grècia en el mercat van portar al principal selectiu espanyol, l'IBEX 35, a perdre 518,40 punts, el 4,56%, fins als 10.853,90 punts, de manera que a un dia per tancar el mes perd més del 3%.

Al mercat de deute també es va deixar sentir la incertesa sobre Grècia, ja que la prima de risc d'Espanya va repuntar fins a 155 punts bàsics, amb el bo nacional en el 2,347%. L'empitjorament del mercat de deute va afectar sobretot la banca, el sector més castigat de l'IBEX 35, on tots els valors van acabar en negatiu: Santander, el 6,70%; BBVA, el 6,02%; Repsol, el 4,23%; Inditex, el 4,20%; Iberdrola, el 3,87% i Telefónica el 3,86%.

Al mercat continu, els drets de Inypsa es van desplomar el 17,39%, mentre que només van pujar Baviera i Baron de Ley, el 1,27% i un 0,17%, respectivament. A la sessió, amb l'euro a 1,11 dòlars, es van negociar més de 5.030 milions d'euros. Per la seva banda, les principals borses europees també van registrar importants pèrdues d'entre un 2 i un 5%, davant la por que Grècia, després del fracàs de les negociacions amb els seus creditors, i amb un "corralito" en vigor, sigui incapaç de fer front als seus pagaments i surti de l'euro.

Caigudes generalitzades

Encara que dins d'Europa, totes les places es van veure afectades per aquest fet, les que més ho van acusar van ser les dels països perifèrics, ja que Portugal es va deixar el 5,22%; Milà, el 5,17% i Madrid, el 4,56%.

En el cas de París, el CAC 40 va perdre el 3,74%; mentre que Frankfurt es va deixar el 3,56% i Londres, l'1,97%. La situació a Europa també va afectar les principals borses d'Àsia, que van tancar amb fortes pèrdues, com Tòquio que va baixar el 2,88%, o Xangai, el 3,34%, i a Wall Street, que es va decantar per les pèrdues. Els mercats de tot el món es van veure afectats pel fracàs de les negociacions entre Atenes i els seus creditors, després que Grècia decidís convocar per al pròxim diumenge, un referèndum sobre les propostes de reforma de la troica.

La convocatòria del referèndum va provocar que els creditors de Grècia suspenguessin les negociacions i no volguessin prorrogar el seu rescat, que finalitza avui, quan a més Grècia ha de pagar 1.600 milions a l'FMI. Igualment, el Banc Central Europeu (BCE) va anunciar que no elevaria els préstecs d'emergència als bancs hel·lens, molt afectats per la fuga massiva de capitals, cosa que va obligar al primer ministre grec, Alexis Tsipras, a tancar els bancs i imposar un límit a les retirades dels dipòsits. Aquest control de capitals, conegut com a "corralito", es va implantar ahir, una sessió en què els bancs grecs van estar tancats igual que la Borsa d'Atenes.

La tensió que ha provocat Grècia es va deixar sentir ja des de l'obertura dels mercats, quan les principals places registraven pèrdues molt grans, arribant en alguns casos a superar el 4% com en el cas de Lisboa o Frankfurt. En la major part dels mercats, els bancs eren els que arrossegaven als índexs, afectats per les importants alces que registraven les primes de risc, que en el cas d'Espanya va arribar a sumar 70 punts bàsics en l'obertura.