Les cent principals empreses de Girona van crear nou-cents llocs de treball el 2013 en una tendència que genera una sensació d'"optimisme", segons els responsables de l'estudi 'Girona 100', elaborat per la firma de serveis professionals KPMG i la Universitat de Girona.

Els directors de KPMG a la província i de la Càtedra de la Empresa Familiar de la Universitat de Girona, Manel Blanco i Pilar Marquès, han analitzat les dades del 2013 d'aquests cent companyies i han destacat aquest augment de nou-cents assalariats respecte a 2012 quan només es van crear vuit nous llocs de treball.

Per sectors, la nota negativa correspon a la distribució d'alimentació, begudes i tabacs, així com la denominada 'altres comerços', que han destruït 184 i 99 llocs de treball respectivament.

Pilar Marquès ha explicat també que les empreses tenen més necessitat de contractació i que "la trajectòria sembla la correcta", a l'hora que ha detallat que la patronal busca que les retribucions tinguin en compte els resultats de les companyies.

"Per fidelitzar els treballadors hi ha una voluntat de retribuir-los millor i que això sigui un incentiu per aconseguir resultats, de manera que els sous variarien en funció de resultats i retribucions estarien vinculades a convenis a nivell d'empresa i no de sectors", ha afegit Marquès, secundada per Manel Blanco.

Amb les dades del 2013 recollits a l'informe, la xifra de vendes ha crescut un 3,19 per cent respecte a l'índex del 2012 i tots els sectors presenten beneficis, mentre que, un any abans, el de reparació de vehicles de motor registrava pèrdues.

Els empresaris d'aquestes cent companyies de més pes de Girona preveuen que aquest creixement es mantingui o millori el 2014 i 2015 i destaquen la importància de la internacionalització realitzada.

Aquesta tendència revertiria també aquest any en un augment en la creació de llocs de treball, segons el director de KPMG a la província gironina.

La rendibilitat econòmica de les companyies, per contra, es va reduir el 2013 en passar del 3,2 per cent del 2012 a un 2,94 per cent, encara que la xifra de negoci de Girona 100 el 2013 va ser de 83.369.000 euros davant dels 80.791.000 de l'any anterior i als 77.438 de fa dos.

Les converses mantingudes amb els empresaris han servit per concloure que els productes de baix cost han perdut pes i han donat pas als de valor afegit, de manera que la inversió realitzada correspon a la seva millora, però també a l'automatització de processos per millorar els costos.

El finançament ha deixat a més de ser una amenaça gràcies al fet que els bancs ofereixen crèdit en bones condicions a les companyies grans amb solvència.

Les tendències apunten que les empreses busquen ara marges davant volums de venda i a un increment de contractacions, segons l'anàlisi Girona 100.