El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona celebra avui les eleccions per escollir el president per als pròxims quatre anys on dues candidatures aspiren al màxim òrgan de govern. Els col·legiats podran votar des de les 9 del matí a les 8 del vespre a les meses de la seu del Col·legi a Girona o a les oficines de Lloret , Olot, Figueres i Palamós. A més, també es pot votar per correu, una opció que ja han escollit 40 persones d'un cens electoral de 903 col·legiats.

En concret, la primera de les candidatures que es presenten en aquestes eleccions és la de Joaquim Romans, l'actual president, mentre que la segona està encapçalada per Jordi Salvat, Ambdós són els candidats a la presidència del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona. Entre altres, en el rerefons de les eleccions hi ha la problemàtica del títol d'Enginyer d'Edificació, encara pendent de resoldre, que ha generat diverses reclamacions, recursos i contenciosos en els últims tres anys.

Romans, que va ser escollit el 2011 per primer cop, aspira al seu segon mandat amb una candidatura formada per vuit membres, sis dels quals s'estrenen a la llista. Entre les cares noves hi ha dos enginyers d'edificació. D'altra banda, Salvat presenta una candidatura amb deu membres, vuit dels quals són enginyers d'edificació, tots ells membres de la comissió de seguiment de la problemàtica que ha generat aquesta titulació.

El nou president i el seu equip prendran possessió del càrrec com a màxim el 10 de juliol.

Des de la candidatura de l'actual president, s'han plantejat com un dels grans reptes "millorar la presència" del sector "a la societat". Uns professionals desconeguts per a la gran majoria dels ciutadans però claus, valoren, en tot tipus de situacions. "Que la gent sàpiga que ens pot fer servir i per què ens pot fer servir", asseguren.

L'equip de Romans disposa de 12 grans propostes: millorar la comunicació interna entre el col·legi i els col·legiats; promocionar la professió, a les administracions i als ciutadans; ampliar els tràmits que es poden realitzar per Internet i incorporar la gestió del control de qualitat i la comptabilitat; apropar els actes col·lectius, informatius i formatius als col·legiats; organitzar les activitats formatives pensant en tots els col·legiats; facilitar el pagament de les assegurances així com finançar i subvencionar cursets, màsters i certificació professional; defensar la professió davat les administracions, fomentar l'agrupació de professionals per especialitats; impulsar el tutoratge dels que vulguin iniciar-se en noves activiats o especialitats; noves fórmules per integrar els col·legiats assalariats o que no exerceixen; suport a la participació en concursos públics gestionant els preavals; i finalment mantenir el col·legi econòmicament sostenible.

Candidatura del sector crític

Per la seva part, des de la candidatura de Salvat, del sector crític amb l'actual òrgan de govern, destaquen que són "un equip format per companys de diferents edats i localitzacions, amb diferents maneres de pensar" que treballen "en àmbits i situacions professionals molt diferents". La nova candidatura, sota el lema "Pel Futur", sorgeix, segons han explicat, de la "diversitat" i "les ganes i il·lusió per tirar endavant".

Així, destaquen que "la democràcia és diversitat i en aquest equip queda clarament reflexat". En aquest sentit, afegeixen que "ara és el moment de fer un canvi, d'intentar que els col·legiats ens sentim nostre el col·legi, que tinguem un col·legi útil i que reculli les idees dels col·legiats, així com les seves necessitats i inquietuds" per ser "visibles i unir esforços".