L'agència de qualificació Standard&Poor's (S&P) va rebaixar la nota creditícia de Grècia de CCC a CCC-, amb perspectiva negativa, i xifrat en un 50% les possibilitats que el país surti de la zona euro.

Segons va assenyalar l'agència en un comunicat, la decisió del Govern grec de convocar un referèndum per al diumenge, en què els ciutadans decidiran si es posicionen a favor o en contra de les mesures proposades pels creditors, ha deteriorat encara més la situació de liquiditat de la banca grega, i ha portat el país a haver d'aplicar un control de capitals. «Interpretem la poca habilitat del Govern grec per arribar a un acord amb els creditors com un senyal que probablement incomplirà les seves obligacions de pagament el dia 30 de juny, incloent els 1.600 milions que deu a l'FMI», van assenyalar.

Així, S&P argumentava la seva rebaixa per aquests esdeveniments, així com per la previsió que no hi haurà aviat canvis favorables en la situació, i contempla que Grècia probablement no pagarà el seu deute comercial durant, almenys, els pròxims sis mesos. «Atès que el Govern grec sembla voler acceptar les conseqüències que tindrà sobre el seu sector bancari i l'economia no haver arribat a un acord, creiem que hi ha un 50% de possibilitats que Grècia surti de l'eurozona», deia l'agència. S&P va avisar, finalment, que podria canviar les seves previsions negatives si hi ha indicis que pot arribar a un acord sobre un nou programa d'ajuda financera, amb condicions que satisfacin tant a Grècia com als seus creditors.

Per la seva banda, l'agència de qualificació Fitch va situat ahir a «impagament restringit» als quatre grans bancs grecs per l'aplicació del control de capitals així com a les poques perspectives de recuperació. La devaluació de la nota del Banc de Grècia, el Banc del Pireu, Eurobank i Alpha Bank, reflecteix la visió de l'agència, que considera que aquestes entitats haurien declarat suspensió de pagaments si no s'hagués aplicat el control de capitals, ja que el BCE va decidir no elevar el sostre d'assistència de liquiditat d'emergència (ELA, per les sigles en anglès) al Banc Central de Grècia.