El Fons Monetari Internacional (FMI) va confirmar ahir que Grècia no havia efectuat el pagament dels 1.600 milions d'euros deguts a l'organisme. El termini vencia a la mitjanit i l'FMI?va declarar al país «en mora». Poc abans, el viceprimer ministre grec, Yanis Dragasakis, havia dit que el Govern havia demanat ajornar el pagament del préstec assegurant que «hi ha la possibilitat de pagar a l'FMI més tard», va dir Dragasakis en una entrevista a la televisió pública.

Grècia tenia fins a les 18.00 hores de Washington (a les dotze de la nit hora espanyola) per efectuar el desemborsament que agrupa tres pagaments de juny; en cas contrari, entrava en estat de mora dels seus deutes davant d'aquest organisme monetari internacional. Tot i això, va arribar l'hora de la veritat i passada ja la mitjanit l'FMI?simplement va confirmar que Grècia no havia efectuat el pagament i declarava al país en «mora», descartant l'ajornament del deute.

A banda, Dragasakis va dir també que va aconsellar a Tsipras acceptar la proposta d'acord de les institucions, i va deixar entreveure que de ser així, el Govern podria cancel·lar la celebració del referèndum del proper diumenge. «Vaig suggerir a Alexis Tsipras acceptar la proposta de les institucions», va afirmar el viceprimer ministre, fent al·lusió a la ruptura de les negociacions entre Grècia i els socis que es va produir després que el Govern no acceptés el pla proposat per l'Eurogrup del dijous.

Dragasakis va deixar entreveure que si s'aconsegueix un compromís, l'Executiu podria cancel·lar la consulta. «És possible que el Govern decideixi una altra cosa, es tracta d'un tema polític, el convoquem (el referèndum) per obtenir un acord», va assenyalar.

En aquest sentit, va destacar que la convocatòria del referèndum, en què els grecs hauran de votar si accepten o no la proposta de les institucions a canvi del desemborsament del rescat, «no va agradar, perquè els socis estan acostumats que els diguin sempre "sí"». Va explicar que el Banc de Grècia ha demanat al Banc Central Europeu (BCE) augmentar el sostre dels crèdits d'emergència -situat al voltant dels 90.000 milions d'euros- que la banca grega s'obté a través del mecanisme de liquiditat urgent (ELA per les seves sigles en anglès). El consell de govern del BCE es reuneix avui per decidir sobre aquesta qüestió.

Respecte a la proposta presentada ahir per Atenes, Dragasakis va assegurar que «cobreix les necessitats de finançament del país» tot i l'Eurogrup el va rebutjar.