Les rebaixes d'estiu han començat amb bon peu i els comerciants gironins afronten la campanya -que oficialment va començar ahir i durarà fins al pròxim 31 d'agost- amb «optimisme» i «esperança» i amb la previsió d'augmentar la facturació gràcies al bon temps, al turisme i a una lleugera recuperació econòmica.

Amb descomptes d'entre el 20 i el 50% -amb casos puntuals del 75%- el gruix de comerços gironins van donar el tret de sortida a les rebaixes tot i que alguns, principalment grans cadenes, es van avançar la setmana passada a l'inici oficial. Des de la ciutat de Girona, l'associació de comerciants Girona-Centre, el president Josep M. Noguer va destacar que en la primera jornada s'ha notat una «diferència» respecte anys anteriors. En part, gràcies al bon temps d'aquests dies que contrasten amb un mes més fred al maig. «La gent esperava a les rebaixes», va afirmar Noguer, i cal sumar-hi que «hi ha una mica més de diners». «Som optimistes i estem confiats», va dir, amb la previsió d'augmentar la facturació fins a un «4 o 4,5%».

Per la seva part, l'Espai Gironès va iniciar la campanya amb grans descomptes en el centenar de botigues que hi ha al centre comercial i amb uns 40.000 visitants. Els descomptes són del 50%, tot i que en alguns casos arriben al 75%. El gerent de l'Espai Gironès, Pau Jordà, va valorar molt positivament el primer dia i va preveure que les vendes creixin entre un 3 i un 5%.

D'igual manera, el gerent de Comerç Figueres, Carles Tubert, va coincidir que les rebaixes d'estiu es presenten amb «millors perspectives» que anys anteriors gràcies a les bones vendes de la primavera i a la creixent afluència de turistes. «Una de les nostres esperances és que a nivell turístic sigui una bona temporada perquè cada cop depenem més del client estranger», va assegura Tubert. A diferència d'altres anys, la campanya ha començat amb descomptes més ajustats d'entre el 20 i el 50%.

Tubert va destacar que «el temps ha acompanyat» a la primavera i que fins a finals d'agost podran eixugar l'estoc amb descomptes progressius. A més, va afegir que la crisi dels últims anys ha obligat a una millor gestió «dels estocs, fent que els descomptes no superin el 50% els primers 15 dies per, després, aplicar descomptes de fins al 70% que abans eren més habituals ja en els primers dies.

La facturació a Catalunya

En el conjunt català, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, va preveure ahir que el sector facturarà 750 milions d'euros durant les rebaixes i va estimar que cada català es gastarà 100 euros de mitjana i va preveure que serà la millor campanya des de l'esclat de la crisi el 2008.