Girona va tancar el mes de juny amb 44.273 aturats inscrits als Serveis Públics d'Ocupació, 3.239 persones menys que el mes de maig. Això suposa un descens mensual del 6,82%, la caiguda més important de totes les provincies de l'Estat. En termes anuals, Girona té 5.088 aturats menys que el juny de l'any passat, el que suposa una baixada del 10,31% segons les dades facilitades ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

La sèrie històrica del ministeri indica que la desocupació a Girona cau a nivells del juliol del 2009 quan el nombre d'aturats era de 43.336 persones. De fet les comarques gironines acumulen cinc mesos seguits de caigudes de l'atur i 23 mesos seguits de descensos interanuals.

Tant o més fiable que l'atur registrat és la d'altes d'afiliats a la Seguretat Social. En aquest cas, Girona va guanyar el mes passat 7.708 nous cotitzants, el que situa el nombre de treballadors donats d'alta en 301.227. Hauríem de retrocedir a 2011 per trobar un mes de juny on se superin la barrera de 300.000 cotitzants.

No obstant això, les dades facilitades ahir no mostren quina és la qualitat d'aquesta nova ocupació. Segons els sindicats CCOO i UGT de Catalunya, les contractacions se sustenten contractes temporals en el sector serveis i jornades parcials.

L'evolució del mercat de treball a les comarques gironines també és extensible al conjunt de Catalunya, que en els primers sis mesos de l'any ha registrat el descens més fort d'aturats dels últims 20 anys, amb 65.001 persones (-11,3%). Pel que fa al mes de juny, els 20.952 aturats menys suposen un descens del 3,9%, la baixada percentual més alta registrada en un mes de juny. Amb aquestes xifres, a Catalunya hi ha 510.947 persones a l'atur.

Per al conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, la recuperació «ja és una tendència» ja que les dades demostren que «no és una flor d'estiu». En la mateixa línia, Pimec Girona va destacar que la millora «és estructural i que s'explica sobretot per la millora al sector de la construcció, un sector molt afectat per la crisi econòmica, així com pel sector industrial».

Felip Puig també va apuntar que «Catalunya lidera la recuperació a Espanya» perquè el 80% dels nous afiliats a la Seguretat Social espanyola durant el primer semestre provenen de Catalunya.

En el conjunt de l'Estat, el nombre de desocupats registrats en els serveis públics d'ocupació va disminuir el juny per cinquè mes consecutiu i ho va fer en 94.727 persones, fins a situar-se en 4.120.304.