Rajoy avança mig any la rebaixa de l'IRPF

El president del Govern vol aprovar els Pressupostos de l'Estat per al 2016 abans de les eleccions generals

04.07.2015 | 07:15
Mariano Rajoy fent un petó a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que avançarà a l'1 de juliol la rebaixa de l'IRPF que estava prevista per l'1 de gener de 2016 i va assegurar que abans que acabi la legislatura s'aprovaran els pressupostos de l'Estat per al proper any.
Rajoy va fer aquests anuncis en la seva intervenció en l'acte commemoratiu del 29è aniversari del diari Expansión i en el qual ha avançat així mateix que el Govern augmentarà al 3,3 i al 3 per cent, respectivament, les previsions de creixement del PIB per al present any i per al proper exercici.
El cap de l'Executiu va fer un repàs de l'evolució de la situació econòmica subratllant que, enfront de les múltiples apel·lacions al canvi que s'escolten en boca de diversos dirigents polítics, el veritable canvi és el que va haver-hi amb la seva arribada al Govern i amb l'aplicació de reformes que han permès xifres com la coneguda avui de reducció de la desocupació en el mes de juny.
La marxa de l'economia és la que ha permès una execució pressupostària que avala la seva decisió d'avançar a l'1 de juliol la rebaixa de l'IRPF prevista per l'1 de gener del proper any.
Així, avança sis mesos una decisió que ha explicat que suposarà un ingrés addicional per als contribuents d'uns 1.500 milions d'euros aquest any i que es notarà ja en les nòmines de juliol.

A qui beneficia
La reforma fiscal que ha entrat en vigor aquest any i l'avançament de les mesures que preveia per al 2016, es concreta en l'IRPF amb una reducció del nombre de trams de l'impost i una rebaixa de tipus.
L'1 de gener, el nombre de trams va passra de set a cinc, mentre que el tipus mínim es va rebaixar del 24,75% al 20% i el màxim del 52% al 47%. Ara, el tipus baixa en el primer cas al 19%, i en el segon al 45%. Des d'aquest exercici, el mínim exempt s'havia elevat ja als 12.000 euros.
No obstant això, aquests canvis no afecten totes les persones per igual. La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) va calcular que un 5,2% dels contribuents -una mica més d'un milió- perdrà amb la reforma fiscal amb tota la reforma ja implementada, enfront d'un 62% que es beneficiarà del canvi normatiu i gairebé un 30% per a qui resultarà indiferent. El guany mitjà pel que fa a 2014 és de 505,20 euros, i la pèrdua mitjana, de 361,36 euros.
Fedea calcula una rebaixa mitjana de l'impost del 10,57% per als contribuents gràcies al canvi fiscal, enfront de la rebaixa mitjana del 12,5% que va calcular el Govern. Segons el professor de la Universitat de Saragossa i membre de Fedea Julio López Laborda, amb el canvi fiscal es neutralitza totalment l'efecte de la pujada de 2011.
Per comunitats autònomes, la reforma reduirà l'impost sobretot a Castella-la Manxa i Canàries pels seus nivells de renda, amb un descens del 5% a cada regió, davant de La Rioja i Catalunya, on l'IRPF s'incrementarà per sobre de l'1 %.
Però, a més, va anunciar que s'estendrà a tots els autònoms el tipus de retenció del 15 per cent en l'IRPF que fins ara només s'aplicava a aquells amb rendiments inferiors a 15.000 euros.
D'altra banda, Rajoy va anunciar que el Govern no només presentarà el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per 2016, sinó que també es tramitaran perquè és «el que convé i el que necessita Espanya».
Fonts de l'Executiu van explicar que, amb aquest anunci, Rajoy confirma que els comptes de l'any que ve seran aprovats per les Corts abans que es dissolguin.
El president va prometre que aquests comptes «seran l'instrument per donar seguretat als espanyols, als diferents agents econòmics i als mercats», i que el seu Executiu seguirà governant «fins a l'últim dia de la legislatura».

Revisió a l'alça del PIB
De forma immediata, aquest mes de juliol, la qual cosa farà el Govern és augmentar la previsió de creixement de l'economia espanyola.
L'última previsió oficial que existia fins ara data del passat 30 d'abril, quan va aprovar un nou quadre macroeconòmic per acompanyar el Programa d'Estabilitat Pressupostària 2015-2018 que va enviar a Brussel·les, en el qual augurava una pujada del 2,9 per cent del PIB tant per aquest any com per 2016.
Ara, l'Executiu elevarà al 3,3 per cent la previsió per al present exercici i al 3 la de l'any següent.
El president va tornar a aprofitar per atacar als partits emergents en assenyalar que els qui presumien de portar la «nova política» a Espanya han començat a mostrar ja «la seva autèntica cara», que és la del «sectarisme, la ineficàcia i els abusos de sempre».
Per això, va afegir, és el moment de plantejar més proposades amb les quals «renovar el vincle de confiança» amb els ciutadans, i va prometre que ell i el seu partit parlaran «de tot» i «sense límits» perquè són els «més interessats» a acabar amb el «desencantament i el descoratjament» cap a la política.
Després de recordar que en les dues últimes convocatòries electorals a nivell nacional -europees i municipals- el PP va seguir sent la primera força política, va admetre la important pèrdua de suports que ha patit i amb la qual els espanyols creu que han enviat un missatge al seu partit.
«Els espanyols mantenen la seva confiança en nosaltres però volen que fem les coses millor: que siguem més contundents en la lluita contra la corrupció, més sensibles davant problemes com l'exclusió i la desigualtat i més humils davant les queixes», va admetre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema