El «sí» i el «no» estan pràcticament empatats, amb una diferència de dècimes, en dues noves enquesta sobre el referèndum que se celebrarà a Grècia diumenge que ve sobre la proposta d'acord presentada pels creditors.

Segons una enquesta de l'institut demoscòpic Public Issue per al diari Avgi, l'òrgan de Syriza, el 43% dels grecs dóna suport al «no» i el 42,5% s'inclina pel «sí». El total d'indecisos ronda el 9%.

Un resultat similar, encara que amb un lleuger avantatge del «sí» dóna l'empresa Alco per al diari Proto Thema, amb un 41,7% que defensa la proposta d'acord i el 41,1% que la rebutja. En aquesta enquesta, un 10,7 % es declara indecís. En un sondeig publicat pel periòdic Ethnos, el mateix institut havia donat un 44,8% a favor del «sí», enfront del 43,3% partidari del «no».

Unes enquestes que mostren la divisió de la població, que també es va evidenciar en les manifestacions de signe contrari que van portar més de 40.000 grecs al centre d'Atenes en el tancament d'una campanya marcada per l'extremada polarització dels missatges.

La sensació en ambdues concentracions va ser que la població és conscient de la importància de la decisió que pren diumenge, ja que a més de respondre si accepta o no la proposta de les institucions, els uns i els altres consideren que el missatge que enviïn a Europa serà determinant per al futur del país.

A Syntagma, la icònica plaça que acull el Parlament hel·lè, el primer ministre, Alexis Tsipras, va demanar als ciutadans «escriure novament la història en el lloc on va néixer la democràcia», a llançar un missatge de «dignitat» a Europa i dir «No» als «ultimàtums» i a la «por».

«Avui no protestem, avui ho celebrem, la democràcia és una festa, i festegem la victòria de la democràcia», va dir Tsipras.

Malgrat que l'acte va estar precedit d'altercats aïllats, l'ambient a Syntagma, on amb prou feines era possible caminar entre la gent, era totalment festiu.

Escoltant les actuacions musicals i entre botigues de menjar, Sofia feia temps per escoltar a Tsipras. Visiblement emocionada afirma que no es considera d'esquerres, però que dóna suport a Syriza perquè Tsipras és qui «pot salvar no solament Grècia, sinó Europa».

Ella, que ha deixat la feina per cuidar el seu fill, comenta que està convençuda que solament el «no» pot donar als grecs el poder per «canviar les coses», doncs són molts que «ho han perdut tot» després de cinc anys de crisi.

Això no vol dir, precisa, que defensi la sortida de l'euro, vol estar en l'eurozona, però sense que això suposi la imposició de més retallades.

La seva emoció la comparteix Eleni, una grega d'uns quaranta anys, qui diu que rebutjar la proposta dels creditors és l'única manera d'assegurar un futur millor» per als seus fills.

A pocs carrers, davant l'antic estadi olímpic de la capital grega i entre moltes banderes de la Unió Europea (UE), unes 20.000 persones es van reunir per donar suport al «sí».

En aquest míting van prendre la paraula petits empresaris, representants municipals de diferents localitats i l'alcalde d'Atenes, l'independent Iorgos Kaminis, un dels impulsors de la plataforma pel «Sí».

«Ens obliguen a votar sense donar-nos temps per pensar, per debatre amb calma, amb una pregunta que ningú pot entendre. Tsipras ja no té amb qui discutir a Europa, ningú el creu. Ningú ens va regalar la democràcia, la construïm amb molt esforç i la protegirem», va dir Kaminis, que va arrencar llargs aplaudiments.

«Estic a favor que Grècia romangui en la UE, em sento tan grega com a europea i crec en la solidaritat entre els ciutadans europeus per poder sortir de la crisi», comenta Dafne, una jove advocada que viu a Brussel·les i ha viatjat a Atenes per votar aquest cap de setmana. Es confessa seguidora de Syriza, però diu estar «decebuda» amb com el Govern ha dut a terme les negociacions amb els socis, per això votarà «sí» diumenge.