La primera empresa gironina per volum de facturació està a punt de ser controlada per l'Estat xinès. Miquel Alimentació Grup, amb seu a Vilamalla, va confirmar ahir que negocia la seva venda amb Bright Food, líder xinès de la indústria alimentària controlat per capital estatal.

Miquel Alimentació és la primera empresa del sector de la distribució a Catalunya, i líder estatal en l'àmbit majorista. Gestiona més de 500 supermercats, 63 cash & carry Gros Mercat i preveu facturar fins a 1.024 milions aquest 2015.

L'acord d'adquisició de la companyia per part del gegant xinès ja s'ha lligat, però el resultat final depèn encara de tràmits administratius a la Xina i amb les autoritats de la competència. Bright Food compraria totes les branques de negoci del Grup Miquel.

Això sí, la família Miquel conservaria tots els actius immobiliaris -plataformes logístiques i magatzems GM cash-, que llogaria als nous propietaris, el que, segons un comunicat difós ahir per l'empresa, els permetria mantenir-se vinculats a un negoci fundat ara fa 90 anys.

L'operació, de la qual no ha trascendit el preu, rep l'assessorament del Banc de Negocis GBS Finances, KPMG i el despatx Baker & McKenzie. Les negociacions estan ja molt avançades, però el tancament de l'acord encara té serrells pendents. En concret, tràmits administratius que s'han de fer des de la Xina i també amb els tribunals europeus de la competència.

Segons destaca Miquel Alimentació Grup en un comunicat, la multinacional «ha mostrat el seu interès per mantenir les línies estratègiques definides per l'actual equip directiu» de la companyia gironina. A més, tampoc preveu fer canvis ni en l'estructura organitzativa ni tampoc en els llocs de treball.

Miquel Alimentació Grup, nascuda l'any 1925, és la primera empresa del sector de la distribució alimentària a Catalunya, i líder estatal en l'àmbit majorista. Amb una previsió de negoci per a aquest exercici de 1.024 milions d'euros, centra la seva activitat majorista a través de la seva línia de 63 cash & carry GMcash-Gros Mercat.

La companyia també té una divisió de restauració organitzada (Miquel Food Service), una línia d'exportació i importació, i ven al major a detallistes, cadenes independents i distribuïdors. Grup Miquel gestiona també una cadena de més de 500 supermercats, tant propis com franquiciats, sota les ensenyes Suma i Spar.

Segons un informe sectorial de la publicació Almarket, Miquel Alimentació ocupava a finals de 2014 el lloc 23 per superfície de venda minorista a Espanya. Disposava de 511 establiments que suposaven una superfície conjunta de 110.865 metres quadrats. A Catalunya, l'empresa tenia una quota del 2,9%, amb 262 punts de venda.

Aposta per la franquícia

El mateix estudi apunta que Miquel Alimentació és el principal llicenciatari de la marca de supermercats Spar al nostre país, ensenya que al mercat català, al tancament de 2014, tenia una quota del 5,1% sobre la superfície total de la comunitat.

No obstant això, l'any passat el Grup Miquel va desinvertir en el seu negoci minorista propi: Va vendre 57 establiments Suma a Fragadis i es va desvincular dels Spar que gestionava en propietat, alguns dels quals es van vendre a altres operadors locals o es van tancar.

Després d'aquesta operació, Miquel s'ha centrat en l'obertura de supermercats franquiciats. Entre gener i maig, el grup gironí ha incorporat a la seva xarxa un total de 24 establiments.